A felvezetésben leírtak akár túlzásnak is tűnhetnének, de a valóságról szólnak. A bekölcei idősek valóban tudják, hogy miként kezeljék okoseszközeiket, hogy miként tudják használni a közösségi oldalakat. Persze ehhez szükség volt némi oktatásra – indítom a témát a polgármesternél, Gálné Mátrai Ágnesnél.
– Januárban indult a képzés, a Digitális Jólét Program keretében. Két csoportban hat-hat 65 és 70 év közötti hölgyet és urat tudtunk oktatni, két turnus ment le, tehát összesen huszonnégyen vettek részt benne. Ingyenes volt, itt helyben, elmondhatjuk, hogy mindenkinek nagyon tetszett.

Látszik is a hatás!

Az okostelefonok használatára, e-mailezésre, a Facebook használatára képezték őket. Érezhetően felzárkóztak a mai világhoz, aktívak lettek például a Bekölce Facebook csoportban, megosztanak, hozzászólnak, követik a település életét.

Akár onnan is tudomást szerezhetnek az egyéb programokról, amilyen például a Könyvtármozi.

Ezt a sorozatot a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral karöltve indítottuk el még 2017-ben. Minden hónapban egyszer, vagy délelőtt, vagy délután levetítünk egy régi magyar filmet. Kezdetben nem volt nagy a lelkesedés, de mostanra megkedvelték ezt a lehetőséget is. A film után pedig ott maradnak beszélgetni. Emellett előadásokat is tartunk, történelemről például, vagy könnyedebb témákról, mint konyhaművészetről, legutóbb pedig a gyógynövényekről.


A legnagyobbak mellett pedig a legkisebbek is fontosak.

Az óvodásokat is bevonjuk a programokba, nekik is szervezünk foglalkozásokat, szintén a megyei könyvtárral együttműködésben. Járnak hozzájuk olyan pedagógusok, akik kézműves foglalkozásokat tartanak, de például író-olvasó találkozó is volt, épp a múlt héten járt nálunk Harcos Bálint. Személyesen ő olvashatta fel a meséjét a gyerekeknek, akik ezt nagyon élvezték.

Nyilván egy település életében sosem lehet azt mondani, hogy akkor most hátradőlhetünk…

Bekölce egy 600 lelkes kis falu. Itt elsősorban az intézményeink megtartása lehet a célunk, ezen dolgozunk, volt már rá példa, hogy ezek veszélybe kerültek, szeretnénk ezt elkerülni. Nincsenek iparűzési bevételeink, az egy főre jutó adóerősség pedig hozzávetőleg 2400 forint. Ebből nyilván nehéz fejlesztéseket kezdeni, de a pályázatok útján – pláne ha van lehetőség önerő nélkül indulni – mindent igyekszünk megtenni. Terveink között szerepel a falugondnoki szolgálat létrehozása, illetve az óvodát is szeretnénk fejleszteni és annak udvarát rendbe tenni. Ehhez segítséget nyújthat a Magyar falu Program. S ha már ezt említem, szintén tervben van bizonyos útszakaszok rendbetétele, illetve a csapadékvíz elvezetésének megoldása. Nyilván nem egyszerű nagy álmokat dédelgetni, de ahogy eddig is megtettünk mindent, gőzerővel dolgozunk a pályázatokon, és ezután is elkövetünk, amit csak lehet, hogy Bekölce fejlődhessen, épüljön-szépüljön.

2019. október 11.

Kékes Online, Debnár Ádám

Fotó: Gál Gábor