A történelmi múltjáról és isteni borairól is méltán híres Abasáron jelentős fejlesztések szemtanúi lehettünk az elmúlt időszakban, s a megvalósulás kapujában álló nagyszabású terveket tekintve elmondhatjuk: lendületből, építő szándékból és hitből itt nincs hiány. A közeljövőt illető elképzelések stabil, biztos jövőt vázolnak fel az itt élőknek. A település vezetője továbbra is a kemény munkában és az összefogásban hisz, bizakodásra pedig az eredmények adnak okot Dr. Lénártné Benei Anikónak, a község polgármesterének.

– Mi jut először eszébe, ha visszatekint az elmúlt 5 évre?

Elsőként a számok! Olyan számok, amelyekről soha korábban nem beszélhettünk Abasár kapcsán. Összesen mintegy 1,4 milliárd forint érkezett támogatásként a település fejlesztésére, s ebből olyan intézményeink újultak meg, melyeket már a bezárás fenyegetett. Ilyen volt a védőnői és az orvosi rendelőnk is, és sikerült új fogorvosi rendelőt építenünk, utóbbihoz most ráadásul fogorvosi eszközöket is nyertünk a kormány által indított Magyar Falu Programban. Ha már az egészségnél tartunk, sikerült korszerűsítenünk az 1. számú háziorvosi rendelőt, s legvégül 44 millió forintból a községházát, mely már energetikai és esztétikai szempontból egyaránt méltatlan állapotban volt.

A községháza modern és energiatakarékos lett

Így végre a kor színvonalának megfelelő fogadótér várja mindazokat, akik hozzánk érkeznek ügyeiket intézni. Az oktatásról is érdemes szót ejteni, hiszen megújult az óvodánk, s a kicsiknek létesült egy kültéri mini-sportpálya is. Már csak a tornaszoba hiányzik a sorból, de arra is pályázatot nyújtottunk be, a komplex bölcsőde pályázatban.

– Nem indult egyszerűen a ciklus, Abasár egy vízszennyezési üggyel került az országos figyelem központjába.

Valóban, ez az esemény az egész periódusra rányomta a bélyegét, de még a következőben is bőven téma lesz. Rendkívüli helyzet uralkodott el a településen, melyet bár azonnal kezeltünk, mégis rendkívül felzaklatta az itt élőket. Bizony, rengeteg energiánkba és álmatlan éjszakánkba került, mire újból kimondhattuk: a kormányzat segítségével újra biztonságos az ivóvíz fogyasztása Abasáron. Ehhez előbb egy átmeneti majd egy végleges új átkötővezeték kiépítetése volt szükséges. Itt fejezem ki köszönetemet Horváth Lászlónak, a térség országgyűlési képviselőjének, akkori kormánymegbízottnak, a védelmi bizottság elnökének, hogy mindvégig kiemelt figyelemmel kísérte a hatósági eljárásokat és minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy azok ügyintézési határidőn belül, soron kívül lezáruljanak.

A vízszennyezés ügyében is összefogásra volt szükség

Tudni kell, hogy az ügyben érintett, lezárt kutak folyamatosan ontják magukból a vizet, azt, ami korábban az ivóvízhálózatba ment, most hasznosítatlanul folyik el. A Pongor-, a Bene és a Dulinka patakok medrét részben ennek érdekében tisztítottuk ki és újítottuk meg, hogy legyen hol biztonságosan elvezetni a vizet, véletlenül se kerülhessen a talaj-, illetve az ivóvízbe.

– Hogy áll most a szennyeződés ügye?

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.-vel és a szakminisztériumokkal közösen víztisztító kísérletet indítottunk, melyben egy új technológiával, levegőztető torony alkalmazásával kezeljük a vizet. Ennek eredménye közel 100 %-os, ásványvíz minőségű víz, mely elvileg ivásra is hasznosítható, de természetesen erről megkérdezzük majd az itt élőket is. A kormány egy közel három milliárd forintos beruházás előkészítésével támogatja a vízszennyezés okozta károk rendezését, a víz folyamatos tisztítását és a megtisztított víz hasznosítását.

– Mi lesz azzal a vízzel, amit nem hasznosítanak ivóvízként?

Mindenképp azt szeretnénk, ha a falut szolgálná a lezúduló víz. Terveink között szerepel egy kisebb, mini vízi erőmű építése, illetve egy pisztráng nevelő medencék és egy hozzá kapcsolódó halfeldolgozó létrehozása. Mint ismert, a pisztráng csak tökéletesen tiszta vízben marad meg, így egyfajta jelzésként is hasznos lenne számunkra. A Temető út alsó szakaszán egy víztározó tavat is kialakítanánk, mely vízi sportokra és strandolásra is alkalmas lehet.

– Ezzel el is érkeztünk a turizmushoz.

Valóban, hiszen különleges adottságaink vannak: itt van nekünk a gyönyörű a Mátra, s szerencsére a fővárosból rövid idő alatt ide lehet érni hozzánk. Nem csak a több turista idevonzása a célunk, hanem a minőségi szolgáltatások nyújtása is. Kávézó- és, pihenő helyeket, játszótereket kell kialakítanunk, újragondolni a parkolást, szépíteni, plusz funkcióval ellátni a köztereket. Nyertünk forrást a pincesor fejlesztésére is.

A pincesor is egységes arculatot kap

Itt középkori érzést képzelünk el, de 21. századi színvonalon: egy borsétány kialakításával. A tavaly nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánított Bolt-tetőn hamarosan elkezdődhet az Aba Sámuel királyunk egykori palotájának feltárása, melyet a kormány által elindított Árpád-Ház Program is támogat.

Haarosan indulhat a feltárás a Bolt-tetőn

Közel 15 éve várunk a lehetőségre, hogy bemutathassuk az egyedülálló történelmi értékeinket az érdeklődőknek. Ide kapcsolódik az az elképzelésünk is, mely szerint a település alatt húzódó nagy pincesort múzeumként nyitnánk meg a nagyközönség előtt, modern, interaktív megoldásokkal, látványelemekkel. Ha a látvány mellé élményeket is tudunk tenni, egészen biztosan visszatérnek majd vendégeink ebbe a nyugodt, élhető, szerethető faluba. Itt összeér a természeti-, az agrár-, a történelmi- és a sportturizmus, ami megehetősen egyedi kombináció a térségben.

– A sportturizmus alatt mit értsünk?

A közeli lankákon longboard-osok tartanak rendszeresen edzéseket és versenyeket. Nagyon érdekes, látványos extrém sport, nagy ügyességet igényel, leginkább a gördeszkához hasonlít. Ahogy a sporttal foglalkozó szakemberek állítják: „az abasári szőlősbe felvezető, keskeny, kanyargós, elhagyatott út az egyik legjobb technikás downhill, és freeride terep.” Egy videót is feltettek róla. Emellett vannak lovaink is, így lóháton is bejárható a környék. Pályáztunk egy tanösvényre és egy öko-parkra is, ahol a Mátra növény- és állatvilágát mutatjuk majd be. Az ehhez szükséges telekről elbontottunk két romos házat, s a területrendezés hamarosan elkezdődik. Szabadtéri fitneszparkot is szeretnénk építeni, ami általában mindenhol nagyon népszerű a fiatalok körében.

– Ha már a fiatalokat említette, van esély arra, hogy itt maradjanak, itt alapítsanak családot?

Igyekszünk vonzóvá tenni a települést számukra is. A közösségi házunk mögött egy ifi-park kialakítását tervezzük, a most divatos raklap bútorokkal, hangosítással, sütögető helyekkel, esetleg kertmozival. Munkahelyek tekintetében is jó hírünk van, hiszen még az idén elkezdődhet az ipari parkunkban egy speciális étrendkiegészítőket gyártó cég 800 millió forintos beruházása, mely 60 munkahelyet teremt.  Fontos, hogy csak a környezetet nem terhelő vállalatokat engedünk ide telepedni, a természet és az itt élők védelme, biztonsága elsődleges számunkra. Mindemellett a rendezvényeinkkel is erősítjük a közösséget, az összetartozást, idén nyáron például honvédelmi táborba vártuk az általános- és középiskolásokat, ingyenes wi-fi pontunk van, külön Abasár mobilapplikációnk, s ifjú polgárőr programunk is népszerű.

Rendezvényeink minden korosztály körében népszerűek

Jelenleg 7 országgal van aktív testvértelepülési kapcsolatunk, melyeknek köszönhetően számos jó gyakorlatot tudunk átvenni, illetve mi is példaként szolgálunk számukra.  A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programban harmadik helyezést értünk el az időskori ellátásban végzett tevékenységünkért. A pályázatot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdette meg. Büszkék vagyunk az eredményre!

– Összefoglalná röviden a kezdeményezés lényegét?

Olyan mikrotársulást hoztunk létre, mely hat településen biztosítja az olyan szociális-, és gyermekjóléti alapszolgáltatásokat, mint például a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, a nappali ellátás, a támogató- és a családsegítő szolgálat, vagy a szociális szakosított ellátás az idősek bentlakásos intézményében. A mi szociális védőhálónk lényege az, hogy a szakmai irányítást egy fő koordinálja, az ellátások egymásra épülnek, és minden segítségre szoruló kliens időben megkapja a számára legmegfelelőbb segítséget. Az intézmények szakképzett dolgozói mellett önkéntesek, civilek és segítő szervezetek is részt vehetnek a munkában, tehetnek a közösségért! Így átlátható, gazdaságos és hatékony a működésünk.

– Követni is nehéz a sok fejlesztést és a még több tervet!

Igen, és még fel sem soroltam mindet. Nem említettem, hogy bővítjük a bölcsődét, megújítjuk a Dulinka patak medrét, gyermekeket táboroztatunk testvértelepüléseinken, tervben van a Tavasz köz, a Malom út, az Egészségház köz, a lakótelepi belső út, a Völgy út, a Sport út,  és az Árpád út felújítása, valamint a temető korszerűsítése is. A községháza körül a járdák és az utcabútorok megújítására is pályáztunk. Mindez nem sikerülhetne, ha nem lenne egy kiváló csapatom, akikkel öröm együtt dolgozni. Köszönettel tartozom munkatársaimnak és segítőinknek, a civil szervezeteknek és minden abasárinak, hogy együtt indíthattuk el a települést a fejlődés útján. Úgy érzem, most nagyjából fél úton lehetünk, sok feladatunk van még, sokan számítanak ránk. Bízom benne, hogy a következő 5 évben is hasonló fejlődési tempót diktálhatunk, hogy az itt élők egyre több kívánságát, jogosan elvárt, régi vágyát teljesíthetjük. Végül is, ez a küldetésünk.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gál Gábor, Czímer Tamás

2019. 10. 12.