Lukács Lászlót szinte mindenki ismeri Gyöngyössolymoson, hiszen anno polgármesterként vezette a települést 2006-ig. Jött néhány év szünet, egyéni képviselőként időközben újra részt vállalt a település életében. Most ismét ringbe száll, hogy Asztalos Miklós polgármesterjelölt csapatát erősítse a következő öt évben.

Mókás, amikor egy telefonos beszélgetés úgy indul, hogy az illedelmes bemutatkozás után alig egy perccel kiderül, ismerjük egymást. Még akkortól, amikor Lukács László vezette a települést. Így aztán hamar megfordul a beszélgetés hivatalos jellege. Arra a kérdésre, hogy több év után miért vállalta ismét a megmérettetést, Lukács László a következőket mondta:

– Nagyon szép és értékekkel bíró település Gyöngyössolymos, ahol újra aktív közösségi életet szeretnénk látni és abban élményeket megélni. Emlékszem, gyerekkoromban, amikor nem volt TV, és rádió is alig, nagyon aktív közösségi élet volt. Színjátszókörbe jártunk, Rott Imre és Csilik Bálint, Tihanyi József voltak ennek a lelkei, állandó elfoglaltságot jelentett nekünk, nagyon szép emlékeket őrzök erről az időszakról. Aztán, ahogy nőttünk, fiatalként is adott volt a szabadidő hasznos eltöltése. Vetélkedőket szerveztünk, részt vettünk azokon, kirándulásokon jártuk be az országot. A szabadidő hasznos eltöltése nem volt kérdés, mindig adott volt valamilyen program. Tudomásul kell venni, hogy a mai, felgyorsult világban más válaszokat kell adni például a szabadidő eltöltésének kérdésére is. Minden korosztálynak meg kell találni a megfelelő programot, ezt tartom a következő évek egyik fontos feladatának.

Lukács László elmondta, hogy a közelmúltban magyar nóta és operettestet szerveztek, amire nagy volt az érdeklődés. Ahogy érzékeltette, látszik, az ő korosztályának igénye van erre, nem csupán egy-egy alkalomra. Ahhoz, hogy mindenkinek megfelelő kínálatot adjanak, közös gondolkodásra van szükség. Adottak a feltételek, a művelődési ház Solymoson erre megfelelő helyszín. De a különböző korosztályok igényeit fel kell mérni, meg kell ismerni ahhoz, hogy közösségteremtő programokat tudjanak kínálni. Számos szakkör, csoport működik most is Gyöngyössolymoson, ezek értékeit meg kell őrizni, helyük kell, hogy legyen a közösség mindennapjaiban.

Megtudom azt is, mivel az iskola évekkel ezelőtt egyházi fenntartásba került, így a település vérkeringéséből kikerült, terveik szerint a korábbi szoros kapcsolatot mindenképpen szeretnék újjáéleszteni.

Gyöngyössolymos adottságai kiválóak ahhoz, hogy mind többen megismerjék a települést, hiszen Gyöngyöstől gyakorlatilag pár méter választja el, a Mátravasútnak több megállója is van a településen, Árpád-kori temploma különleges látnivaló. A természeti látnivalók közül pedig mindenképpen megemlítendő a Bába kő, a Mátra utóvulkáni működésének terméke. A legenda szerint a környékbeli boszorkányokat égették el itt, a több méter magas sziklacsoportnál. Egykor több vízimalom is működött Solymoson, sajnos mára ebből mindössze egy maradt. Akad tehát nem is egy látnivaló a településen, amit a következő években jó lenne a mátrai turisztikában ismertté tenni. Ehhez pedig erős, helyi közösség adhat lendületet.

 

2019. október 12.

Kápolnai Nagy Ágnes