November 1-én új lakóval gazdagodott a gyöngyösi állatkert. A páviánbébi születése azért számít kuriózumnak, mert az apukája, Maki egy mentett pávián. Az újdonsült apa 14 évig élt cirkuszban, állatvédők találtak rá az embertelen körülmények között tartott páviánra. Interjú Barcai Henriettával, a Gyöngyösi Állatkert ügyvezető igazgatójával.

Alig két hetes a páviánbébi. Mennyire gyakori a szaporulat állatkerti körülmények között?

Nem mondhatnám, hogy ritkán fordul elő. A mi esetünkben azért számít különlegesnek ez a születés, mert az apa, Maki egy mentett egyed. 14 évig élt cirkuszban, emiatt a szemfogait kihúzták, csonkolták a farkát. Állatvédők találtak rá borzasztó körülmények között. Egy 1×1 méteres ketrecben élt, láncon. Mivel a pávián a maga közösségében egyeduralkodónak számít, ezért nehéz volt olyan állatkertet találni, ahol már nincs másik alfahím. Így került hozzánk hat éve.

Jelenleg mekkora az állatkert pávián állománya?

Maki a vezető, az újdonsült csöppség anyukája tavaly érkezett Nyíregyházáról, egy hónapja pedig két új nősténnyel gyarapodtunk. Így 4 felnőtt és egy újszülött majmóca alkotja most a pávián populációt.

Mikortól lesz látható a kis majom?

A szülés éjjel történt, és mivel az anyuka állandóan jön-megy, a látogatók már másnap láthatták, hogy egy kis szőrmók csimpaszkodik az anyjába. Egyébként a kicsinyek fél évig anyatejjel táplálkoznak, utána történik fokozatosan a hozzátáplálás. Összesen 2 évig maradnak együtt az anyával.

Hogy van Róza, a szintén nemrégiben született kis makákó?

Ő köszöni szépen, nagyon jól elvan a gondozójával, aki éjjel-nappal vele van. Róza anyukájának nem volt elég teje, ezért lett egy pótmamája, aki cumisüvegből eteti.

Hogyan alakul az állatkert nyitvatartása a téli időszakban?

Állatkertünk minden nap nyitva lesz, decemberben 9-16:30-ig, kivéve szenteste és karácsonykor. Az állatokat az időjárás függvényében lehet látni a külső kifutókon, ha fáznak, ők is behúzódnak.

2019. november 15.

Kékes Online, K. B.

Fotó: a Gyöngyösi Állatkert Facebook oldala