A gyöngyöspatai szegregációs üggyel kapcsolatban tartott újabb sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője. A helyi művelődési házban tartott fórumon emlékeztetett: január 16-án – múlt hét csütörtökön – azt javasolta, hogy a gyöngyöspatai cigány családok a számukra jogerősen megítélt közel 100 millió forintos kártérítést ne pénzben, hanem oktatásban, képzésben és egyéb, az életvitelt, a beilleszkedést segítő szolgáltatásokban kapják meg.

A képviselő elmondta: a pereskedést szervező és az érintett cigányokat arra rábeszélő alapítvány válasza hamar megérkezett. Már 18-án, szombaton este közölték: rövid helyi egyeztetés után mindenki arra jutott, hogy csakis pénzt fogad el. A szombati gyöngyöspatai találkozón résztvevők közül azonban többen arról számoltak be, hogy ez az állítás nem igaz, hiszen, ami ott zajlott, az nem nevezhető valódi egyeztetésnek. Egy-másfél óra után az összejövetel zűrzavarba és ordibálásba torkollott, majd az alapítvány képviselői fenyegetőzve magukra hagyták a jelenlévőket – hangzott el a sajtótájékoztatón. Több cigány család becsapva érezte magát és voltak, akik ezt követően nyilvánosságra hozták azt a titkos Messenger csoportot, amit Farkas Lilla, az alapítvány képviselője hozott létre a perben résztvevő cigány családok számára.

Horváth László a sajtótájékoztatón bemutatott, a titkos csoportból származó üzenetek alapján az alábbi megállapításokat, illetve kérdéseket sorolta fel:

1. Eddig tagadták, mégis létezik megállapodás, szerződés a cigány családok és a Soros György által támogatott alapítvány között, hiszen „a rendbontókat” ennek felmondásával fenyegetik meg. Kérdés, hogy ez a megállapodás, szerződés miről szól, biztosít-e anyagi hasznot az alapítvány számára, és ha igen, akkor a 100 milliós kártérítési összegből milyen mértékűt?

  1. Az alapítvány képviselője tudatosan provokatív kártérítési javaslatra, például Gyöngyöspatán történő házvásárlásra buzdítja az érintetteket.
  2. Érdemi egyeztetés és párbeszéd helyett alkudozásra, egyezkedésre akarja rávenni a romákat a minél nagyobb anyagi haszon reményében.
  3. Az alapítvány befolyásolja a helyi kisebbségi önkormányzatot is.
  4. Az alapítvány képviselője az esemény után „Szebb jövőt!” felkiáltással köszönt el. A tudatosan lopott jobbikos elköszönés Gyöngyöspatán ebben az ügyben minimum sértő és cinikus, de faragatlan ízléstelenségnek is nevezhető.

A mai sajtótájékoztató vágatlanul videón >>

Az alapítvány képviselőjének önleleplező üzenetei – amelyeknek egyelőre csak egy részét hozták nyilvánosságra – bizonyítják, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány politikai céljai, és a pénzszerző akció sikere érdekében felhasználták, kihasználták, fenyegetik, zsarolják és eszközként kezelik a cigány családokat. Az is kiderült – tette hozzá a képviselő -, hogy a gyöngyöspatai romákat csak addig tekintették partnernek, a szegregációs ügy csak addig érdekelte őket, amíg Magyarországra a rasszista jelzőt rá tudták sütni.

Horváth László várja az alapítvány válaszát arra a kérdésre, hogy milyen megállapodást, szerződést kötöttek a gyöngyöspatai romákkal, és arra is, hogy a politikai haszon mellett hoz-e nekik anyagi hasznot is a szegregációs biznisz.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online
2020. 01. 21.