Immár ötödik éve hagyomány, hogy más-más helyszínen betyárfesztiválra invitálják az érdeklődőket a Mátrában. A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú egyesület második éve Sástón szervezi meg az eseményt.

Benkő Béla, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, a tavalyi évhez hasonlóan pénteken és szombaton, a mátrafüredi Kertmoziban délután gyermekfilmekkel, este viszont gasztrofilmekkel várják az érdeklődőket az ingyenes vetítésekre. Így Alvin és a mókusok, illetve az Egy bogár élete szerepel a gyerekfilmek kínálatában, míg a felnőtteket többek között a Bor, mámor, Provence várja. Russel Crowe szokatlan szerepben tűnik fel, bár inkább családról, hagyományokról, meg jó borokról szól a film, mindenképpen érdemes megnézni.

A szombati nap lesz a valódi betyár nap, ennek helyszíne Sástó és környéke. Délelőtt indul a főzőverseny. Az alapanyagokat a helyszínen kell előkészíteni, nem lehet előre darabolt, fagyasztott alapanyagokat használni, kivéve a húst. Előnyt élveznek azok az ételek, melyhez a versenyzők vadhúst és vadon termő, ehető növényeket használnak fel. Természetesen figyelni kell arra is, hogy lehetőség szerint a korban ismert fűszereket használjanak az alkalmi séfek. A főzőverseny célja, hogy a 18. és 19. századi betyárok különleges ételeit bemutassák, így a mátrai betyárok – köztük a leghíresebb – Vidróczki Marci kedvenceit is. Remélhetőleg olyan ételek készülnek a bográcsokban, melyek megidézik azt a kort, melyben éltek. A résztvevő csapatok ételeit Lázár János séf kóstolja és véleményezi.

A főzőversenyt követően 16 órától a Kerekes Band játszik a Sástó Kemping színpadán. Az egész napos programban betyárjátékok és betyártanoda várja a kicsiket és nagyokat. A betyártanodában a Mátraaljai Betyárok teszik próbára a jelentkezők ügyességét, közben természetesen beavatják az érdeklődőket a betyárlegendák világába, de mesélnek a betyárok viseletéről, fegyvereikről. A betyárjátékokban olyan feladatokban tehetik próbára ügyességüket a résztvevők, mint patkódobás, köcsögverés bicikliről, és persze az ostor használata. Nem maradhatnak el a mátrai népi játékok sem, ezeket is ki lehet próbálni a nap folyamán.

A napot a Belvárosi Betyárok koncertje zárja a Sástón. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy az aktuális előírásoknak megfelelőn szem előtt tartják a higiéniai szabályokat és a létszámkorlátozásokat.

 

2020. augusztus 14.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás