Alig kettő hete érkeztek meg a leopárdok a Gyöngyösi Állatkertbe, de már a múlt hétvégén nagy népszerűség övezte a legújabb lakókat. Érkezésük, összeszoktatásuk problémamentesen zajlik, s láthatóan jól érzik magukat az új környezetben. Barcai Henrietta, az állatkert tulajdonosa mesélt a gyönyörű állatokról.

A Gyöngyösi Állatkert dolgozói mindig szívügyüknek tekintik az állatok beszoktatását, egészségüket, és jólétüket. A leopárdok érkezését is nagyon vártuk már, s szívből örülünk, hogy ezzel az állatfajjal is megismerkedhetnek a látogatók.

  • Honnan érkeztek Gyöngyösre a leopárdok?

A nőstény leopárd Csehországból érkezett, a hím pedig egy franciaországi állatkertben látta meg a napvilágot. Tehát sosem találkoztak, mielőtt a mi állatkertünk lett az otthonuk.

  • Hogyan kell elképzelni az összeszoktatásukat?

Az első napjaikat külön töltötték, ekkor még nem találkoztak egymással. Egymáshoz ugyan nagyon közel lévő, de elkülönített kifutóban ismerkedtek meg. Számunkra is meglepetés volt, hogy milyen rövid idő alatt megbarátkoztak. Ezzel az állatfajjal még mi is ismerkedünk, tájékozódtunk milyen hússal táplálták őket, illetve viselkedési szokásaikban is tanácsokat kértünk. Nagy öröm számunkra, hogy teljesen jól vannak, szépen esznek, s barátkoznak.

  • Különleges nevet kaptak Gyöngyösön.

Hindu nevet választottunk nekik, a nőstény leopárdunk Síva, melynek jelentése kegyes. A hím Zayn nevének jelentése: gyönyörű.

  • Már az elmúlt hétvégén igen népszerűek voltak a látogatók körében.

Ez valóban így van, aminek szívből örülünk. Azonban a leopárdokról tudni kell, hogy a látogatók még teljesen ismeretlenek számukra. Jellemzően védik a területüket, ezért is jelöltünk ki védőtávolságot látogatóink számára. Nagyon várjuk már azt a pillanatot, amikor majd olyannyira összeszoknak, hogy leopárdkölykökkel is gyarapítják a Gyöngyösi Állatkertet.

2020.09.08.

Kékes Online, Lukács Melinda

Fotó: Trencsényi Tibor