Újabb beruházással – és persze különleges programokkal – készülnek a járvány utáni időszakra Bélapátfalván. Ezúttal a Gesztenyés Közösségi Ház udvarán hoznak létre maradandó értéket: fedett ülőpavilonokat állítanak fel, hogy a kulturális-, zenés- és egyéb turisztikai rendezvényekre ide érkezők kényelmesen, az esőtől védett helyen élvezhessék a színes programkínálatot – tudtuk meg Mezőné Kovács Edittől, a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. vezetőjétől.

Kényelmesebb lesz

A fából készült, az épület stílusához illeszkedő kültéri bútorok alá végre akár egy teljes busznyi látogató is le tud majd ülni nálunk. Tavaszra lesznek kész az ülőkék, melyek kiemelik majd az épület tájház-jellegét. Fontos fejlesztés ez nekünk, hiszen így nem kell majd sátorállítással bajlódnunk a programok kezdete előtt, és az időjárás is kevésbé tudja majd megtréfálni a programokon résztvevőket.

Készülnek a stílusos fabútorok

Milyen programokat várhatunk?

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy itt, a Gesztenyés udvarán áll az a közösségi kemence, ahol a gasztroprogramok finomságai sülnek.

Ropogós házikenyér: a közösségi kemencében készült

Bár a tavalyi évet nagyrészt átírta a koronavírus járvány, abban reménykedünk, hogy a közeljövőben újra kinyithatjuk a kiállító- és közösségi ház kapuit. Már nagyon készülünk, újdonságokat is felvettünk a palettánkra. Többek között szeretnénk az olyan ételkészítési hagyományokat feleleveníteni, mint például a fánk- vagy lángossütés, a csigatészta készítés vagy a kenyérdagasztás. Műhelymunka-szerűen tervezzük a gyakorlati bemutatókat: a közösségünk idősebb tagjai is átadhatják majd a  tudásukat az ifjaknak, hogy még sok-sok generáción át megtarthassuk kedvenc ízeinket a konyhában.

Megszerették a turisták Bélapátfalvát

Mezőné Kovács Edit elmondta: a járvány miatt kicsit megtört ugyan a lendületük,  – mint ahogyan minden településnek is –  de nem adják fel, mert Bélapátfalva az elmúlt néhány évben biztos helyet szerzett magának a turisztikai térképen és nem szeretnének csalódást okozni az ide látogató vendégeknek. Büszkék rá, hogy a Bélkő hegy, a Gyári tó és a ciszterci apátsági templom egyre több turistát vonz, a helyiek számára pedig évről-évre izgalmas programkavalkádot sikerül összeállítaniuk. Tavaly néhány igazán különleges eseményt is összehoztak: népszerű volt az Erdőmélyi barátnőbűvölő és az Anyatábor is.

Nemcsak a programok, a Bélkő hegy is sokszínű ősszel. Fotó: Gyetvai Péter

Reméli, hogy a művelődő közösségek számára hamarosan újra megnyithatják a művelődési ház termeit, ezen a téren is sok izgalmas újdonsággal készülnek a már rendszeressé vált foglalkozások mellé.

2021. 01. 04.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Mezőné Kovács Edit