Az ötezer fő alatti településeket támogató Magyar Falu Program pályázati kiírásai közül igen népszerű a közterületek karbantartást szolgáló eszközök beszerzésére vonatkozó kiírás. A 100 százalékban hazai forrásból finanszírozott, önkormányzati önrészt nem igénylő pályázati rendszer ezen alprogramja térségünk 16 településére hoz könnyebbséget. A tavalyi nyertes pályázatok beszerzései több helyen már meg is történtek, illetve néhány faluban jelenleg is folyamatban vannak.

Megkerestük az egyik kedvezményezett, Gyöngyösoroszi polgármesterét, Tóth Szilvesztert, aki elmondta: a pályázaton egy keskeny nyomtávú kistraktort nyertek, melyhez különféle adaptereket – hóekét, sószórót, talajmarót és rézsűkaszát – is igényeltek. A gép már megérkezett hozzájuk, jelenleg hóekével felszerelve készenlétben áll, hogy a fehér égi áldás megérkezésekor gyorsan és hatékonyan tisztíthassák meg vele az útjaikat.

A polgármestertől megtudtuk: a traktor segítségével könnyebb lesz művelni az önkormányzat málnását is, melyet a mezőgazdasági közmunkaprogramban gondoznak, s az ízletes, egészséges termést eladják, illetve a helyi konyhán használják fel. A járművel a nyár folyamán füvet nyírnak majd, így szebb és rendezettebb lesz Gyöngyösoroszi összképe.

Térségünkben Aldebrő, Bátor, Bükkszentmárton, Detk, Domoszló, Egerbocs, Feldebrő, Gyöngyöstarján, Mátraballa, Mátraszentimre, Parád, Tarnaszentmária, Váraszó, Vécs és Visonta közterületeit is könnyebb és gyorsabb lesz rendben tartani a pályázaton elnyert új gépekkel.

A szomszédos Gyöngyöstarjánban is munkára készek az új gépek. Fotó: Gyetvai Péter

2021. 01. 12.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Tóth Szilveszter