Megnyitotta kapuit a mátraszentistváni sípark, de a kékestetői oktatópálya is várja azokat, akik megismerkednének a síelés alapjaival. A koronavírus-járvány miatt mindkét helyszínen szigorú szabályok vannak érvényben!

A felső-mátrai hegyi falvak ölelésében elterülő mátraszentistváni sípark a mintegy 700-800 méteres tengerszint feletti magasságával, valamint sajátos mikroklímájával csalogatja a téli sportok szerelmeseit. Nem túlzás azt mondani, hogy ez Magyarország legmodernebb és egyik leghangulatosabb sípályarendszere, ahol több tízezer síző hódolhat szenvedélyének a téli hónapokban. Erbeszkorn Tamás, a Sípark Mátraszentistván sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: január 12-én, kedden kitárják a létesítmény kapuit, ahol  1,6 km pályaszakasz és 40 cm-es hóréteg várja a látogatókat. Hozzátette: jelenleg 3 pálya van nyitva, ami a héten továbbiakkal bővül, s üzemel a síiskola, a kölcsönző és a hütte is, ám onnan csak elvitelre kérhető étel és ital.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt szigorú intézkedéseket vezettek be, melyek megszegése esetén azonnal kötelező elhagyni a sípark területét. Hozzátette, az érdeklődőknek azt tanácsolja, aki teheti, online vásárolja meg a jegyét, ezzel nemcsak a sorban állást kerülhetjük el, de óvhatjuk saját magunk és mások egészségét is.

Kékestetőn egyelőre az oktatópálya fogadja a vendégeket. Banka Zsolt, megbízott pályaüzemeltető elmondta, a kölcsönző és a síiskola is nyitva van, ahol jelenleg hat munkatársa fogadja a vendégeket. A járvány miatt, s az idősebb kollégáik védelme érdekében csoportokat nem fogadnak, egy oktató pedig maximum két fővel vagy egy családdal foglalkozik. A pályán 20-25 fő tartózkodhat egyszerre, így annak érdekében, hogy senkit ne érjen csalódás a bejáratnál, telefonon vagy e-mailben érdemes előre időpontot egyeztetni, pláne akkor, ha valaki hétvégén szeretne siklani. Banka Zsolt hozzátette: szájmaszk használata kötelező, s azt kérik, a kihelyezett fertőtlenítőpontokat is vegyék igénybe a látogatók. Oktatóik minden korosztályt szeretettel várnak, síelni pedig sohasem késő megtanulni. Banka Zsolttól megtudtuk, volt már 5 éves tanítványuk, de a napokban egy 78 éves úr kereste meg őket, hogy szeretne sítalpakra állni, s megismerkedni az alapokkal.

 

2021. január 12.

Korepta Lilla

Fotó: a Sípark Mátraszentistván hivatalos közösségi oldala