Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 11-ei, csütörtöki Kormányinfón újságírói kérdésre reagált arra a sajtóhírre, hogy Gyöngyös önkormányzata a teszt áránál jóval drágábban biztosította a helyieknek az antigén koronavírus-tesztetelést. A miniszter elmondta: amennyiben indokolt, fogyasztóvédelmi eljárásra van lehetőség, melyet a hatóságok folytatnak le bejelentés alapján.

Újságírói kérdés érkezett azzal kapcsolatban is, indul-e eljárás azért, mert Hiesz György januárban soron kívül, jogosulatlanul oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában elmondta: vizsgálat indult az ügyben, a gyöngyösi polgármestert beoltó orvos adott jelentést, de annak megítélése, hogy szabálytalanság vagy annál súlyosabb mulasztás történt-e, nem a Kormány hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta: álságos, hogy miközben a baloldali politikusok igyekeznek bizalmatlanságot kelteni a koronavírus-elleni vakcinákkal kapcsolatban, az első sorokban találjuk őket, ha jogosulatlanul juthatnak oltáshoz.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: “ha az oltás mintatelepülését keressük, azt vélhetően nem Gyöngyösön fogjuk megtalálni.”

A gyöngyösi önkormányzat besegít

A Hír Tv ugyancsak csütörtökön számolt be arról, hogy fogyasztóvédelmi vizsgálat indulhat a gyöngyösi tesztmutyi miatt. Mint fogalmaznak, csaknem hatszoros áron biztosította a koronavírus tesztet Gyöngyös oltásbotrányba is keveredett baloldali önkormányzata a helyi lakosoknak.

“Amit oly sokszor hangoztattunk és ne csak az maradjon rajtunk, hogy mi követeljük, kérjük a kormánytól a tesztelést, most az önkormányzat besegít a tesztelésbe.” – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Önköltséges és kedvezményes – vagy hatszoros?

Nem vár a kormány segítségére, saját kezébe veszi az irányítást Gyöngyös város önkormányzata és besegít a tesztelésbe. Ezt jelentette be még novemberben a mátraaljai város baloldali polgármestere. Erre azonban az önkormányzat egy kommunikációs tanácsadásra szakosodott céggel szerződött le, ami mindössze fél éve foglalkozik csak egészségügyi vizsgálatokkal. A vizsgálat árát egyébként nem a tesztet végző vállalkozásnak, hanem az önkormányzatnak kell befizetni. “Egy antigén gyorstesztelés fog zajlani, önköltséges alapon.” – mondta Hiesz György.

A polgármester önköltségen ígérte a vizsgálatot, mégis 12.700. forintot kell fizetni – előre. Az interneten azonban bárki számára elérhető ennek a tesztnek a tényleges ára. A COVID-19 és Influenza Antigén Kombinált Gyorsteszt 20 darabos kiszerelésben kapható 47.500 forintért – azaz egy darab mindössze 2375 forint.

Akkor értelmezzük: “Aki jónak látta, adhatott érte pénzt”

A vizsgálatot végző Arvali Kft ügyvezetője a HEOL.HU-nak elismerte, hogy valóban be lehet szerezni a tesztet akár 2300 forintért is. Állítása szerint ők csak 10 százalékot keresnek az ügyleten. Karvalics Attila arra a kérdésre, hogy akkor miért kellett közel 13 ezret fizetni érte azt felelte: nem kellett, aki akart és úgy látta jónak adott érte pénzt az önkormányzatnak.

“Egy olyan 12600-12700 forint körüli összegért lehet tesztelni.” – állította Hiesz György Gyöngyös polgármestere. Csakhogy az önkormányzat nem lehetőségként tüntette fel az összeget.

Irodavezető, marketing, értékesítés és egy kis haszon

A Gyöngyös Tv is megszólaltatta a cég ügyvezetőjét. „A termék ára és a mintavételnek az ára az már közel a fele a fogyasztó által fizetett árnak, de ezekhez is járulnak olyan költségek, amelyek egy cég életében jelentkeznek, mint az irodahasználat költsége, telekommunikációs költségek, IT eszközök, utazási költségek, az irodavezető díja, marketing és értékesítési költség. Ezek még mind nyilván ezekre a bekerülési önköltség árakra rájönnek, és a végén egy tizenegynéhány százalékos nyereség marad.” – mondta Karvalics Attila, az Arvali Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Kékes Online, 2021.02.12.

Forrás: Kormányinfó, Hír TV, Gyöngyös Tv

Fotó: Gyöngyös város facebook oldala