A történetet Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány vezetője mesélte el szerkesztőségünknek.

Épp a macskaárvaház melletti területen locsoltuk a fákat, amikor azt vettük észre, hogy egy kétségbeesett kisállat egy műanyag temetői mécsessel a fején rohangál össze-vissza. Szalóki Péter barátom azonnal akcióba lendült és egy kisebb üldözéses jelenet után hála Istennek sikerült megfognia a rémült fiatal rókát. Valószínűleg az utolsó pillanatban lépett közbe, mert a mécses olyan szorosan vette körbe a négylábú fejét, hogy rövid időn belül megfulladhatott volna.

Miután kiszabadult, a róka odadörgölőzött Péterhez, mintegy „megköszönte” a segítséget, majd felszabadultan elszalad. Nagyon megható jelent volt. Innentől kezdve viszont a tehetetlen düh lett bennünk az uralkodó érzés: hogy miért kell az embernek mindig, mindenhol felelőtlenül szemetelnie, megkárosítva ezzel a természetet, veszélybe sodorva az állatokat és sokszor az embereket is. A temető környékén eldobált mécsesek, gyertyák, koszorúk mellesleg kegyeletsértőek is.

Úgy döntöttünk, hogy ezen a téren is cselekszünk: összeszedjük az illegálisan elszórt hulladékot, hogy most már senkinek ne eshessen bántódása.

Közben tovább dolgozunk a macskaárvaház és a Tarna közötti értéri erdő telepítésén, és a telephelyünk bővítésén, hamarosan pedig rendezvényeket is tartunk. Addig is érdemes megnézni az örökbe fogadható cicáinkat, akik szerető családra, gazdára várnak. Érdeklődni a macskaarvahaz@gmail.com e-mail címen lehet utánuk.

2021. 06. 08.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Macskaárvaház