Gyöngyöspatára folyamatosan érkeznek a fejlesztési források, melyeknek köszönhetően a település rég várt fejlesztéseket valósíthat meg. Az elmúlt időszak legfontosabb pályázati eredményeiről Hevér Lászlóné polgármestert kérdeztük.

Sikeresen pályáztunk a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében a gyöngyöspatai volt homokbánya területén található illegális hulladéklerakó felszámolására. Döbbenetes, hogy közel 160 köbméter vegyes jellegű hulladékot szedtünk össze és szállíttattunk el a kivett agyagbánya területről. A szemét nem csak esztétikailag rombolja a környezetet, hanem bizonyos állatfajokat és azok élőhelyeit is komolyan veszélyezteti. Nálunk a homokbánya falában például gyurgyalagtelep található. A gyurgyalag védett madár, természetvédelmi értéke 100.000 forint.

Az a célunk, hogy hosszú távon is fenntartsuk ezt a tiszta állapotot, ezért rendszeresen ellenőrizzük a területet, vigyázunk, hogy ne alakulhassanak ki újabb lerakatok. Ennek érdekében napelemes, nagyfelbontású, 360 fokos látómezővel rendelkező, infravetővel ellátott kamerát helyeztünk el a területen.

A másik fontos, nemrég befejezett beruházásunk a szőlősgazdák munkáját könnyíti meg, ugyanis 3 szakasz külterületi földutat aszfaltoztunk le a Vidékfejlesztési Program által biztosított forrás segítségével.

Kiemelt fontosságú feladat önkormányzatunk számára a több száz éves palóc kultúránk és messze földön híres viseleteink korhű bemutatása, és a még szélesebb körben történő népszerűsítése. Az állandó kiállításnak otthont adó tájház felújítása során korszerűsítettük a tetőt és ereszcsatorna-rendszert, valamint kicseréltük a nyílászárókat is.

A Kormány által indított Magyar Falu Programból is igyekszünk fejleszteni településünket. A legutóbb beadott pályázatunkból az alsó temetőben újítjuk fel a ravatalozót.

Épül az óvodaudvaron a sportpálya is, melyhez a Kormány szintén hazai forrást biztosít. A projekt nagyban hozzájárul kisgyermekek egészséges életmódra neveléséhez és sokoldalú mozgásfejlesztéshez. Az építkezés már a végéhez közelít, jelenleg a támfal kialakításán dolgoznak a kivitelezők.

Horváth László országgyűlési képviselő közbenjárására büszkeségünk, a gótikus tornyáról és Jessze-oltáráról híres római katolikus Kisboldogasszony templom is kormányzati támogatással újul meg. A teljes felújítási összeg mintegy 2 milliárd forint.

A templom a két éve megújult hétszintű történelmi pincesor mellet a legfőbb turisztikai vonzerőnk, s nem titok: a 15. századi műemlék és környezete szebbé tételével még több vendéget szeretnénk Gyöngyöspatára csalogatni.

Nagy öröm számunkra, hogy újra tarthatunk közösségi rendezvényeket. Nagy siker volt június 25-26-án a Mi Mátyásunk Nap, ahol történelmi- és népi játékokkal, koncertekkel, gasztronómiai specialitásokkal, kiállításokkal vártuk a nagyérdeműt.

Most szombaton, július 10-én, településünk híres festőművésze Molnár László mutatja be frissen megjelent, munkásságát összefoglaló könyvét az érdeklődőknek 11 órakor a galériában.

2021. 07. 05.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás