Rákász Gergely koncertorgonista előadásában gyönyörködhetnek azok, akik július 10-én, szombaton 20 órakor ellátogatnak a siroki várba. Az est programjairól az előadóművészt kérdeztük.

A Lords of the Organ koncertturnéval már többször lépett fel nemcsak az ország számos pontján, hanem a környéken, Egerben is. A most hétvégi koncert a Castle Editon, vagyis a kastély vagy vár kiadás alcímet kapta. Ha egy várba vagy kastélyba érkezik, másképp készül?

Az egész pandémia alatt azon gondolkodtunk a csapatommal, ha végre újra találkozhatunk a közönséggel, akkor mi lehet az a helyszín, ahol nyugodtan, biztonságos körülmények között koncertezhetünk. Mivel kölyökkorom óta rajongok a régi épületekért, várakért, így adta magát, hogy a korábbi zenei élményt szabadtéren, a lehető legszebb hátterek előtt, Magyarország nemrégiben felújított kastélyainak és várainak udvarán tartsuk. Így lett a turné egyik állomása a siroki vár, ami a közelmúltban komoly fejlesztésen esett át.

Mivel készül, mi az, ami illik a vár hangulatához?

Minden kastélyprogramban van egy kis csavar, és mindig más történik. Van, hogy színész barátaim jönnek, és együtt idézzük fel a múltat, vagy például Eszterházy gróf szellemét elevenítjük fel. Olykor cirkuszi művészek érkeznek és mutatják be a várak egykori életét. Sirokban lejátszom a koncert első részét, tartunk egy kis szünetet, amikor a közönség felmehet a várba, megnézheti a naplementét, készíthetnek szelfiket, majd fáklyás menetben jövünk vissza a koncert helyszínére, a várral a háttérben lesz egyébként a színpad felállítva. Ezután következik majd a második felvonás.

Hogyan áll össze a repertoár? Kik lesznek az ideillő zeneszerzők?

A mögöttünk álló, nehéz időszak után mindenképp olyan zenéket válogattam, amelyek felemelik a lelkünket, visszahoznak az életbe. Így lesz megtalálható a kínálatban Ravel, Sosztakovics, Strauss, Vivaldi, Bach, és remélem, mindenkit feltölt majd a muzsikájuk. Én azon leszek, hogy mindenki jól érezze magát!

 

2021. július 9.

Szerző: Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött