Harmadik alkalommal várja a parádsasvári Kastélyhotel Sasvár kertje a mátrai borok és helyi gasztronómia iránt érdeklődőket július 31-én, szombaton. A III. Parádsasvári Borfesztiválról és Kastély Piknikről Pataki Viktorral, a Kastélyhotel Sasvár vendéglátás-vezetőjével, a program szervezőjével beszélgettünk.

Immár harmadik alkalommal tárul ki a szálloda kertje, hogy több mint tucatnyi mátrai borász borait kóstolhassák az érdeklődők. Az elmúlt két, sikeres év után hogyan készülnek a mostani eseményre?

Két évvel ezelőtt pünkösdkor indítottuk útjára hagyományteremtő szándékkal az eseményt, akkor mintegy kétszázan látogattak el hozzánk. Tavaly nyár végén tudtuk megrendezni a borfesztivált, akkor megdupláztuk az előző évi látogatók számát. Most a pandémia utáni helyzetben nagyon nehéz megítélni, mennyire indulnak el a borbarátok, reményeink szerint idén is mintegy négyszáz látogatóra számítunk. A program életre hívásának célja az volt, hogy a mátrai borvidék borait bemutassuk az érdeklődőknek, így a kínálatban helyet kapnak kézműves borászok Gyöngyöspatáról, mint a Losonci, vagy a Szignárovits-Maka pince, de kisebb pincészetek is bemutatkoznak Gyöngyöstarjánból – a Gobri, a Csernyik, a Benedek pince, vagy a Centurio szőlőbirtok, Markazról pedig a Kovács pince érkezik. Elsősorban a kis helyi pincészeteket szeretnénk ezzel támogatni, hogy megismerjék termékeiket a vendégek. Mi egyébként a szállodában is komoly figyelmet fordítunk arra, hogy a mátrai borvidék borait kínáljuk a vendégeknek, az itallapunk 90 százalékát ez teszi ki. Visszatérve a programra, minden alkalommal hívunk egy vendég borászatot, ez alkalommal a St. Andrea érkezik Egerből, akiknek a világ legjobb 50 bora közé került a közelmúltban a 2017-es Egri bikavérük.

A tizennégy borász mellett a helyi gasztronómia sem maradhat el. Milyen különlegességet kóstolhatnak a látogatók?

Szállodánk séfje, Bokros Barnabás gondoskodik a finom falatokról, smoker-ben készülnek majd a Mátrai bivalyrezervátumból származó bivaly ételek, Szalai Ferenc tulajdonos közreműködésével. Emellett itt lesz a Nagyrédei Kecskefarm és a mezőkövesdi Bazsalikom ételporta is kézműves termékekkel. Ahogyan az előbb említettem, a szállodában komoly hangsúlyt fektetünk a mátrai borok népszerűsítésére, emellett az ételeinkhez is igyekszünk 50 kilométeres körzetből beszerezni a helyi alapanyagokat, támogatva ezzel a térség termelőit.

Bokros Barnabas séf

A remek borok és finom falatok mellett most is lesznek kísérő rendezvények, többek között ingyenes gyorstalpaló borsuli kezdőknek, meséljen erről is egy kicsit!

Tóth Ignác, a Bortársaság részéről lesz a borsuli vezetője, ahol a borkóstolás alapjaival lehet megismerkedni, mit is jelent a három érzékszerv a borkóstolásban, nevezetesen a látvány, a szaglás és az ízlelés. Ez este hat órakor kezdődik, és kivetítőn is nyomon lehet majd követni az egy órás, 4-5 szortimentből álló programot. Természetesen a piknik hangulathoz hozzátartozik, hogy folyamatosan lesznek kísérő zenei programok, a Gonda Music Band és Báder Ernő cigányzenekara mellett 19 órától Gájer Bálint lép fel. Azt gondolom, az ő zenei stílusa kiválóan illeszkedik a programunkhoz. Nem véletlenül hirdetjük Kastély Piknikként az eseményt, arra buzdítunk ugyanis mindenkit, hogy hozzon magával egy pokrócot, amin a kertben valóban piknik hangulatban lehet élvezni a programot, kényelmesen kortyolva a mátrai borokat és hozzá a finom falatokat. Gondoltunk a gyerekekre is, számukra trambulin mellett bűvész gondoskodik arról, hogy amíg a szülőket a mátrai borok és falatok varázsolják el, addig a gyerekek se maradjanak varázslat nélkül.

Szombaton délután négy órától egészen éjfélig várja a vendégeket a III. Parádsasvári Borfesztivál. Jegyeket elővételben és a helyszínen is lehet váltani. Gyöngyösről ingyenes autóbuszjárat indul 16 órakor a Skála áruház elől, ami várhatóan este tíz órakor indul vissza. Fontos tudnivaló még, hogy a rendezvény korlátozás nélkül látogatható, tehát nem kell hozzá a védettségi igazolvány.

 

2021. július 29.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Pecze Szabolcs