Már közel egy esztendeje csóválják a pálosvörösmartiak a fejüket a Rákóczi úton balesetveszély miatt lezárt gyalogos híd miatt. S ami ennél is aggasztóbb, azóta kénytelenek az úttesten kerülni ezen a fontos útvonalon, ha arra kell közlekedniük, hiszen ez is balesetveszélyes művelet. Joggal várják, hogy a településvezetés végre intézkedjen, ám a polgármester a jelek szerint egyelőre csak az ígérgetésnél tart.

„A híd balesetveszélyes, használata tilos!!!” – virít messziről három nagy felkiáltójellel hosszú hónapok óta egy tiltó felirat Pálosvörösmarton, a Rákóczi úton vezető gyalogoshídon.

A közösségi oldalakat böngészve ki is derült gyorsan, hogy az önkormányzat záratta le még 2020. szeptemberében az átkelőt.

„Tisztelt Pálosvörösmartiak! Felülvizsgáltattuk a Rákóczi úton lévő fa gyalogos hidunkat, és kiderült, hogy balesetveszélyes, ezért lezárattuk a gyalogosforgalom elől. Árajánlatot kértünk a javításra, amelyet a jövő hétre ígért a vállalkozó. Igyekszünk a lehető leghamarabb megjavíttatni a hidat. Addig is tisztelettel kérem a türelmüket!” – ezt ígérte 2020. szeptember 24-én a Facebookon Bodócs Attila polgármester.

Egy bő fél évvel később, 2021. április 17-én azonban még csak ugyanígy az előkészületeknél tartott a pálosvörösmarti településvezetés, akkor így magyarázkodott a jelentős késés miatt a falu közösségi oldalán Bodócs Attila polgármester:

Terveink szerint hamarosan felújításra kerül a Rákóczi úton a gyalogos híd is. Ez a tavalyi év végére volt betervezve,de mivel a lakópark alatti áteresz beszakadt és a javítása halaszthatatlan volt, ezt kellett először kijavíttatni. A február végén elfogadott idei költségvetésbe beterveztük a híd felújításának költségét és elkezdtünk árajánlatokat bekérni. Hamarosan elbíráljuk a beérkezett ajánlatokat, leszerződünk a vállalkozóval és a műszaki ellenőrrel.” – szólt a korábbihoz kísértetiesen hasonló ígérkezés.

Hasonlóképp fogalmazott a Községi Önkormányzat 2021/1. tájékoztatójában is a település első embere: azonnali javítást emlegetett, a fahíd helyett már acélhidat tervezve emelte a tétet, s hogy rövidesen tényleg elkezdődik az átkelő rendbetétele.

„Kérem türelmüket, néha dönteni kell, és elsőséget (sic!) élveznek olyan beruházások, amelyek nem megvalósítása (sic!) miatt például építkezések állnának le” – mentegetőzött Bodócs Attila a kiadványban, de nem fejtette ki bővebben, mi lehet fontosabb egy életveszélyes híd lecserélésénél.

Most, 2021 augusztus közepén a helyszínen járva még mindig érvényes a tiltás, és szemmel láthatóan nem történik semmi a híddal.

Egy neve elhallgatását kérő pálosvörösmarti lakos a Rákóczi útról arról beszélt szerkesztőségünknek: aggasztóan gyakori látvány, hogy idősek vagy például babakocsit toló anyukák kénytelenek a híd lezárása után az út szélén haladni. Azt is felidézte, hogy a korábbi években Pálosvörösmarton nem tologatták a problémákat hónapokig az önkormányzatnál, hanem igyekeztek rendet tartani a faluban, nem csak az ehhez hasonló problémákat orvosolva, de odafigyelve az állagmegóvásra is: évente festették például a buszvárókat, a ravatalozót, a virágtartókat is.

– Elég a magyarázkodásból, azzal nem megyünk semmire! Tessék végre megoldani a hídfelújítást! – vont kissé ingerülten mérleget végül interjúalanyunk.

Kékes Online

2021.08.17.