Immáron kilencedik alkalommal szervezték meg a bodonyiak azt a találkozót, melyet Muzsikus Est néven ismernek a helyiek és a környékbeliek. Idén a Bodonyi Faluszépítő Egyesület, Bodony község önkormányzata és a Parádi Nagyközségi Önkormányzat álltak a rendezvény mellé.

A jó hangulatú, mára már hagyománnyá vált kulturális esemény története is egy találkozóval kezdődött, amikor fazekasok gyűltek össze a faluban, és a nap zárásaként nótázásba fogtak. Olyan jó kedvük kerekedett, hogy arra az elhatározásra jutottak, minden évben össze kellene jönniük együtt énekelni, múlatni az időt.

A helyszínválasztás sem véletlen, maga a bodonyi panoráma tárul a közönség elé. A színpad hátteréül hangulatos fenyőfák és békés falusi környezet szolgál, melyre a helyiek nagyon büszkék.

A rendezvényt az első 8 alkalommal a panorámatetőn tartották, de ebben az évben a nagy érdeklődésre való tekintettel már a faluközpontban, a piactéren várták a vendégeket. A korábbi játszótér árnyékos területe kiválóan alkalmas hasonló közösségi programok megtartására.

A kezdetek kezdetén egy szőnyeg volt a színpad, melyet 4 bottal és lámpásokkal vettek körbe. A közönség egy része székeket hozott, azokon foglaltak helyet, míg a többiek pokrócokon üldögélve élvezték az előadásokat. Aztán ahogyan teltek az évek, minden alkalommal újra és újra nekifogtak a szervezésnek, és megtartották a bodonyi mulatságot.

Mostanra már nemcsak nótázók vannak, hanem már állandó mesélő is fellép és néptánccsoportok is jönnek más településekről is.

A szombati összejövetelen a falu apraja és nagyja a nagy meleg ellenére elfoglalta az árnyékos fák alatt ki-ki a maga helyét, majd kíváncsian várta a fellépőket.

Hangszeres és énekes műsorszámok, egyéni és csoportos bemutatkozások, mulatósabb, vagy népiesebb hangulatú elemekkel szórakoztatták a közönséget azok, akik a színpadra léptek. A bodonyiak az utánpótlásban sem szenvednek hiányt, hiszen számos fiatal előadó megmutatta tudását, és tartalmas produkciójával tette emlékezetessé a kora esti programot.

Jövőre a tizedik alkalommal találkozhatnak újra a helyiek, biztosak vagyunk benne, hogy megtalálják a módját annak, hogy az ideinél is nagyobb mulatságot tartsanak a palócföld szívében.

2021. 08. 17.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter