Burgonyanapot rendeznek Mátraballán, de számos érdekes program várja az érdeklődőket szombaton.

Mátraballán már 15 évvel ezelőtt is szerveztek burgonyanapot, most több éves szünet után ismét készülnek krumplis ételek. Pádárné Gyuricza Henriett-tel, a település polgármesterével beszélgettünk.

– Az itt élő embereknek az egyik fő alapanyag a burgonya volt az étkezésben, hiszen ezt viszonylag egyszerűen meg tudták termelni, ugyanakkor nagyon változatosan lehetett elkészíteni, akár levesként, de főfogásként is. Hús viszonylag ritkán került az asztalra, ezért a krumpliból készítettek étkek nagyon változatosak. Ezek az ország más részein is megtalálhatók voltak, mutatja ezt, hogy milyen sokféle elnevezése van a krumplis ételeknek, gondoljunk csak a tócsnira, ami toksa, macok és még nagyon sokféle néven ismert. Amellett, hogy laktatóak, elkészítésük sem volt időigényes, és igen kiadósak voltak, ezért gyakran kerültek a helyi családok asztalára.

Kedvcsinálónak soroljuk fel, mit lehet hétvégén kóstolni!

Összesen tíz csapat készít krumplis ételeket, valamennyien mátraballaiak. Saját csapattal indul, az óvoda, az iskola, az asszonykórus, a futballegyesület, hogy csak néhányat említsek. A cél az, hogy minden ételben szerepeljen a krumpli, akár csak köretként. Akik szeretnék megkóstolni a finomságokat, azoknak ajánlatunk: súlyka, nyögve, nánicka, raguleves krumpligombóccal, savanyú bab, palóc gulyás. Ezenkívül vad- és birkapörköltet is főznek krumplival, valamint csülkös pacalt hagymás tört burgonyával. Visszatérve még a palóc ételekhez, nálunk nánickának hívják a palóc krumplilángost, ahogyan a mi nyögvénk is sokaknak sztrapacskaként ismert. Ez is mutatja, hogy ételeink elnevezése milyen sokféle lehet, akár itt, a Mátrában is.

Beszéljünk most részletesen a nap programjáról! Mivel várják az érdeklődőket?

Délelőtt a Parádfürdői Állami Kórház szűrővizsgálatai várják a látogatókat, többek között vércukorszint, koleszterin, testtömeg-index méréssel, táplálkozási tanácsadással, egészségügyi kockázatbecsléssel. Déltől lehet megkóstolni a már említett burgonyás és bográcsos ételeket. Stílusosan jó ebédhez szól a nóta, 13 órától először a Mátraballai Dalkör szórakoztatja a látogatókat, majd kisnánai és verpeléti népdalkörök lépnek fel. Ezt követően táncházra invitáljuk az érdeklődőket. Délután a koncerteké a főszerep, míg az estét retro disco zárja. Természetesen egész nap kirakodóvásár kínálatából is lehet vásárolni, de a gyerekeknek lesz ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás is.

A szökőkút melletti parkban érdekes vadászati program kíséri a napot. Mit takar ez?

A helyi vadásztársaság Egy a természettel címen szervez programot, felépítenek egy magaslest, sőt, fácánokat is hoznak, meg lehet őket nézni, egy kicsit bepillantást adnak a vadászatba is. Emellett íjászkodással lehet ismerkedni, szintén a szökőkút melletti parkban. Egy másik kísérő programunk is lesz, a Kultúrházban helyi amatőr festőművész kiállítását nyitjuk meg. Reméljük, hogy akik eljönnek, a programok mellett tesznek egy sétát is a településen, hogy megismerjék Mátraballa értékeit.

2021. szeptember 1.

Kápolnai Nagy Ágnes