Egy éve választott új elnököt magának Gyöngyös Város Baráti Köre Dr. Bekecs Andrea személyében. A civil szervezethez számos ismert és népszerű esemény kötődik, így arról kérdeztük, folytatódnak-e ezek, illetve milyen újdonságokat tervez Gyöngyös meghatározó civil szervezete.

Mindig is szerettem értékes közösség tagja lenni, szakismeretemmel, munkámmal segíteni a szervezet működését, úgy érzem, jó szervező és kapcsolatteremtő képességem van, érdekérvényesítésben is szereztem jártasságot. Egy éve meglepetésként ért a jelölés, ám örömmel fogadtam, hogy Gyöngyös város egyik meghatározó civil egyesületének közgyűlése és elnökségi tagjai engem választottak a következő évekre. Célunk továbbra is az, hogy a polgári értékeket megőrizzük, és tovább adjuk az utánunk jövő nemzedéknek. Programjainkkal erősíteni szeretnénk a Gyöngyöshöz való tartozást, őrizni a hagyományokat, ugyanakkor a változó világban a fiatalok elé olyan példát kívánunk állítani, amiért érdemes ide visszatérni. Célunk, hogy egy szerethető, fejlődő város legyen Gyöngyös. A XIX. századi piac országosan ismert eseménnyé nőtte ki magát, méltán vagyunk erre és többi programunkra is büszkék, néhányat emeljünk ki: „Amit a zenéről tudni kell”, „Operagála”, utóbbit október 2-án rendezzük. Idén először civil véradást szervezünk a Bugát Pál Kórházzal kötött együttműködés alapján. Tagjai vagyunk a Magyar Olimpiai Akadémiának, ősszel olimpikonokat látunk vendégül. A virtuális térben is aktívabban vagyunk jelen, ezzel hatékonyabban tudjuk elérni a fiatalokat, a városból
elköltözött, de több szállal Gyöngyöshöz kötődőket.

Említette a XIX. századi piacot, ami a látványosságon túl felhívja a figyelmet múltunk értékeinek megőrzésére. Számos épület van Gyöngyösön, amire méltán lehetnének büszkék, ám sajnos állapotuk folyamatosan romlik.

Nagyon lényeges, hogy múltunk emlékeit megóvjuk, amiben a katalizátor szerepét vállalnánk fel. Javasoltuk, hogy legyenek városnéző, ismeretterjesztő séták, amihez mi az egyesület tulajdonát képező korhű ruhákkal nagyon szép hátteret tudunk adni, ezt a város Kulturális Bizottsága nem támogatta. A város népszerűsítése lehetne egy Gyöngyös felirat, ami már oly sok helyen látható az országban, ahol az idelátogatók és a helyiek is tudnának fotót készíteni. Visszatérve a kérdésre, közbeszéd tárgyává vált a valamikor Nemzeti Banknak épült Kossuth utca 1. szám alatti ingatlan, amit tűzoltóságként és földhivatalként ismernek a városlakók. A magam részéről nehezen élem meg, hogy az épület, aminek a szomszédságában nőttem fel, ahol a testvérem mintegy húsz évig dolgozott tűzoltóként, ilyen méltatlan állapotban van. Részt vettem korábbi munkakörömnél fogva azon az egyeztetésen, ahol a kormányhivatal olyan megoldási javaslattal élt, ami előbbre vitte volna a felújítást, így különösen fáj az elszalasztott lehetőség, és a város hozzáállása. A több évtizedes elhanyagoltság, a rendszerváltozás után kialakuló közös tulajdon, a tulajdonosi kötelezettség elhanyagolásának iskolapéldája az épület. Bízom benne, hogy már nem sokáig.

 

2021. szeptember 25.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás