A pásztortüzeket örzők a lángok melegéhez közel húzódva meséltek egymásnak hiedelmeket és legendákat a hűvös éjszakában

Bár szeptember hónap egésze Szent Mihálynak van szentelve a néphagyomány szerint, a Fény mennyei hercegének ünnepe csak a hó utolsó előtti napján, szeptember 29-én érkezik el. Számos néphiedelem, időjárási megfigyelés és legenda fűződik ehhez a naphoz, de nem csak a babonák, hanem a gazdaság és a hajdani szolgálatok szempontjából is fontos mérföldkő volt Szent Mihály napja. Cikkünkben többek között az elfeledett pásztortüzekhez kapcsolódó hiedelmekről is mesélünk.

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a 7 arkangyalnak, köztük ő leghatalmasabb. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29., melyet egyes források szerint a VI. század óta ünnepelnek. Az arkangyal fő jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, mint ahogyan ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan. Az ortodox hagyomány hasonlóképp tiszteli. A bajbajutottak, a nehéz sorsúak, a nagy terhet cipelők elsősorban hozzá címzik imádságaikat. A zsidó és az erre épülő keresztény hagyomány szerint Szent Mihály arkangyal az Istenhez hűséges angyalok vezére, akik Isten oldalán állnak a lázadó angyalok, azaz a gonosz lelkek elleni harcban. Nevezik és ismerik még úgy, mint Isten hercege, az Angyalok vezére, a Mennyek seregének főparancsnoka, a Fény hercege, a Béke megtestesítője és az Erény hercege. Szent Mihály földi megtestesülése Sárkányölő Szent György. Az ezoterikusok Mihály arkangyalt a Merkúr lelkének tartják.

Szent Mihály, a mennyei seregek vezére

Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal ünnepe. Ekkor volt a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak ideje, mely Katalin napjáig, november 25-ig tartott. Mihály napjától várták az időjárás hidegre, téliesre fordulását: „Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.” Ettől a naptól nem volt szabad az ágyneműt az udvaron szellőztetni. Szeptember 29. Szent Mihály arkangyal napja a betakarítás befejezésének a jelképe. Szeptembert „Szent Mihály havának” nevezi a néphagyomány.

Szeptember 29-én a népi megfigyelések szerint általában már megérkezik az ősz, beköszönt a hűvösebb, sok esetben borongós, esős, ködös időjárás, helyenként már gyenge talajmenti fagyok is árulkodnak a közelgő tél idejének elérkezéséről. Mihály napja őszi évnegyedelő nap, hiszen időpontja alig néhány nappal tér el az őszi napéjegyenlőség dátumától. Európa-szerte ismert pásztorünnep, ez a nap jelenti a tenyészidőszak végét. A népnyelv úgy mondja, „Szent Mihály után már a füvet is csak harapófogóval lehet kicibálni”, azaz már a növények többsége már nem fejleszt újabb hajtást, valamint nem nevel újabb termést. Női munka tilalom is fűződik Szent Mihály napjához: úgy tartották aki ezen a napon mos, annak kisebesedik a keze. A néphiedelem szerint Szent Mihály napjától nem szabad az ágyneműt a szabadban szellőztetni.

Az időjósló megfigyelések szerint, ha Szent Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú és szép őszre lehet számítani. Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet. Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. A Mihály-napi mennydörgés szép őszt, de kemény telet jelent. Szent Mihálykor keleti szél igen kemény telet ígér. Ha Mihály éjszakáján összefekszik a birka, akkor nagy tél lesz, ha pedig szét, akkor enyhe.

A néphagyomány szerint Szent Mihály napján hajtották be a tavasz óta kint, a pusztákon, legelőkön, a szabad ég alatt tartózkodó állatokat téli szálláshelyeikre, ólokba és istállókba.

Ezen a napon hajtották be a legelésző nyájakat, csordákat a pusztákról (Fotó: hnp.hu)

Mihály napja a pásztorok elszámoltatásának és szegődtetésének időpontja is. A juhászok is ilyenkor adják át a juhokat a gazdának, s kapják meg a bérüket. Egyes helyeken e reggel a templom körül gyülekeztek a pásztorok, majd miután a szentmisén megkapták a pap áldását a munkájukra és a következő gazdasági évre, felkeresték leendő gazdáikat, ahol ünnepi lakoma és áldomás mellett kötötték meg az új szerződéseket. Szent Mihály éjszakáján úgynevezett pásztortüzeket gyújtottak, hogy a legelőről hazatérő pásztorok a tűz fényét követve biztosan hazataláljanak. Számos legenda kötődik a pásztortüzekhez, közülük talán a legismertebb, hogy a jelzésként szolgáló, útmutató pásztortüzek nem aludhattak ki sehol addig, még az utolsó pásztor is haza nem ért, hiszen a tűz bármilyen okból történő elalvása a következő tenyészévre nézve balszerencsét, rontást jelentett a népi hiedelemvilág szerint.

Mihály-nap estéjén sokfelé pásztortüzek lobogtak az éjszakában

2021. szeptember 29.

Demecs Norbi