A helyiek által csak Nagy-tónak vagy Gyári-tónak hívott mesterséges tó valamikor a településen működött első cementgyár technológiáját szolgálta; ma már horgásztó és népszerű pihenőhely, turistacélpont. Hivatalos elnevezése Lak-völgyi tó, ám ez az itt élők számára meglehetősen idegenül hangzik.

A tó tulajdonosa 2000 óta az önkormányzat, a hozzá tartozó gátrendszer kezelését az Egererdő Zrt. végzi. A tó megfelelő működéséhez időről időre szükséges egyebek mellett a védművek, a bukómű és a fenékleürítő szelep vizsgálata, ennek hiányában komoly problémák léphetnek fel.

Ferencz Péter polgármester a napokban Horváth László országgyűlési képviselővel egyeztetett az aktuális karbantartási munkákról, az ehhez szükséges felmérésekről. A jelentős forrásigényű feladat elvégzéséhez állami segítség, kiegészítő támogatás bevonása szükséges, melyről már folynak az egyezetetések az illetékes szervekkel.

A tó látványa sokakat vonz Bélapátfalvára. Fotó: Gyetvai Péter

A tó és az alatta fekvő telkek biztonsága elsődleges szempont, ezért a völgyzáró bukógát megerősítése és a műszaki karbantartás elvégzése nem várathat sokáig magára. A területen jelenleg is zajlik a túlnőtt növényzet visszavágása, így átláthatóbb, rendezettebb lesz ez a rész, ami nemcsak a látvány, hanem a biztonság, megközelíthetőség szempontjából is elengedhetetlen.

Szintén tervben van a tavat tápláló patakok medrének kitisztítása, környezetének megújítása, az egykori Kis-tó helyének felülvizsgálata.

A polgármestertől megtudtuk: ebben az évben a Magyar Falu Program kertében 40 millió forintot nyert Bélapátfalva a tó körüli külterületi utak rendbetételére, így megújul a Futrinka utca (hrsz. 1112), az Eldűlő utca (hrsz. 1140), a Mókus körút (hrsz. 1239) és a Földvár utca (hrsz. 1274) is.

2021. 11. 11.

Kékes Online, Burián Orsolya

Fotó: Kékes Online, Korepta Lilla, Zelei Dániel