Detken és Abasáron is sokakat vonzottak a Márton napi programok. Vidám gyermekek és szülők, ötletes lámpások, zsíros kenyér és forró tea – ezekkel mindkét településen találkoztunk, ugyanis a hangulatos, kora esti programokon mi is ott jártunk. Mutatjuk a részleteket.

Ősztündér és töklámpások Detken

Detken szavazni is lehetett a gyerekek által beküldött Márton napi rajzokra és faragott tökökre.

Ötletesen oldották meg, hatalmas, ötliteres, üres befőttesüvegekbe lehetett a résztvevőknek leadni a szavazatokat. Még a sötétedés előtt a Benedek Elek óvoda gyermekei Márton napi versekkel, mondókákkal indították a programot.

Ezt követően a lámpások fényével tettek rövid sétát, érintve a római katolikus templomot. Kiderült, a rendkívül ötletes „libás” lámpákat az óvodások készítették. A detki óvodába mintegy negyven gyermek jár, jó volt látni a családokat, akik közösen vettek részt az eseményen. A Faluház udvarára visszatérve zsíros kenyér, és a helyiek által készített finomságok várták az egyre hidegebb időben a jókedvű helyieket. Dr. Vona Túri Diána alpolgármester elmondta, 15 kiló kenyér és öt kiló zsír felhasználásával készültek a finomságok, melyekről nem hiányozhatott a lilahagyma és a tepertő sem. Elmondta, nagyon sokan készültek helyi sós és édes süteményekkel, öröm volt látni, hogy mennyien magukénak érezték a programot. Hozzátette, külön öröm, hogy egy különleges szobor is várta az érdeklődőket. Fábiánné Kiss Katalin keze munkáját dicséri az a női alakot ábrázoló alkotás, mely a Faluház udvarán kapott helyet ezen a napon.

 

A Detk Jövője Egyesület tagjai segítettek őszi jelmezbe öltöztetni az „Ősztündér”. Ez a kézműves kompozíció az évszakok változását, illetve hagyományaikat kívánja megtestesíteni. Ez a szépséges tündér így lett a Márton napi rendezvény egyik fő látványossága is.

Abasáron megidézték Szent Márton életét

Abasáron a kicsiket és szüleiket a helyi általános iskola udvarán várták. A program azonban már délelőtt elkezdődött kemencés lángos sütéssel, ám a délutáni eseményre érkeztek igazán sokan. Az Abasári Napsugár Óvoda gyerekei itt megidézték Szent Márton legendáját, hogyan is kötődik nevéhez a liba. Nem lehetett kétség, hiszen hangos gágogástól volt hangos az udvar, ahogyan a kicsik eljátszották a püspök legendáját.

A végén természetesen megjelent Márton püspök is, az egyik óvodáson láttuk viszont Márton püspök palástját és a püspöki süveget. A kétségkívül nagyon hangulatos kezdés után itt is a lámpásoké lett a főszerep, a Kapásház érintésével járták körbe a települést, és érkeztek vissza a Saári Közösségi Házhoz.

Mire elindult a sor, nem is lehetett a végét látni, olyan sokan csatlakoztak az immár hagyományosnak tekinthető hangulatos, kora esti sétához. A közösségi ház előtt az óvoda Pillangó nagycsoportosainak programjával folytatódott az este, a népszerű Márton napi dalok csendültek fel, melynek végén közös éneklésre és táncra invitálták a jelenlévőket. Itt sem maradhatott el a zsíros kenyér és forró tea, a helyiek által készített finomságokért adományt lehetett adni a helyi óvoda javára. Külön, erre az alkalomra készültek mézeskalácsok is, melyek szintén a Márton napi libát formázták meg.

Mindkét településen jó volt kicsit detkinek és abasárinak lenni, látni, hogy fontosak a helyiek számára a hagyományok, és azt is, milyen sokakat megmozgatnak ezek a közösségi programok.

 

2021. november 20.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció.