A Magyar Falu Program felelős állattartás támogatására kiírt pályázatán Mátraballa 1,5 millió forintot nyert a település kutyáinak és macskáinak ivartalanítására. A gazdák szép számban regisztrálták kedvenceiket, a projekt megvalósítása jövő év elején kezdődik Dr. Kovács László állatorvos bevonásával – tudtuk meg a község polgármesterétől, Pádárné Gyuricza Henriettől.

Általánosságban elmondható, hogy nálunk nem jelentenek kirívó problémát a kóbor kutyák, ugyanakkor nem hagyhattuk ki ez a nagyszerű lehetőséget arra, hogy aki eddig bármilyen okból nem tette, most ivartalaníttathassa négylábú társát. Ez a legfontosabb lépés a nem kívánt szaporulat visszaszorítására, s számos betegség is megelőzhető a műtéttel, melyet most az állam finanszíroz hazai forrásból – fogalmazott a polgármester. Örömmel látjuk, hogy több környékbeli település is sikeresen pályázott erre a kiírásra, így Recsken és Sirokban is csökken majd azon kölyökkutyák vagy cicák száma, akiket gazdáik nem tudnak felelősen ellátni, s ezért az utcára kényszerülnek.

Fontosnak tartjuk, hogy már kisgyermekkortól tanítsuk a kicsiket arra, hogy szeressék az állatokat, ezért például az óvodában terápiáskutya-bemutatót is tartott a Kutyaköztársaság Munkakutya Egyesület Queen és Aramisz kutyusokkal.

Térségünk több településén szerveznek rendszeresen állatasszisztált foglalkozásokat: Sirokba és Verpelétre az ősz folyamán a Kutyabaj – Segítő kutyás fejlesztő kuckó és kutyaiskola látogatott el két kutyájukkal, Pandával és Simivel, a Mondjunk mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület pedig az egercsehi oviban járt Liza kutyával a kicsik legnagyobb örömére. Korábban arról is beszámoltunk, hogy gyöngyösi kórházban – az aktuális járványügyi szabályok függvényében –  Flow, a terápiás border collie segíti csoportos foglalkozásokon a betegek gyógyulását.

2021. 11. 25.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Pixabay