Az ünnepi készülődés a gyermekeknek és a felnőtteknek is izgalmakkal teli. Gyöngyösorosziban egy egyedülálló kezdeményezés is még meghittebbé varázsolja ezt az időszakot, hiszen világító adventi kalendárium elkészítésére buzdítják a lakosokat. A program részleteiről a helyi közművelődési munkatárssal, Berzsenyi Dánielnével beszélgettünk.

Mit jelent pontosan a világító adventi kalendárium elnevezésű kezdeményezés?

A kezdeményezés alapötlete Solymárról származik, a lényege pedig az, hogy december 1-je és 24-e között a településen minden nap “kinyílik” egy feldíszített, kivilágított ablak, akárcsak egy adventi kalendárium.

Mit kell tennie annak, aki szeretne csatlakozni a programhoz?

Azt kérjük, hogy a jelentkezők készítsék el a saját adventi kalendáriumaikat az ablakaikban. A díszítés bármilyen technikával készülhet, annyi a kérés, hogy az ünnepi díszbe öltöztetett ablakon kivilágítva jelenjen meg az adott sorszám. Fontos, hogy november 24-ig várjuk a jelentkezéseket. Ezután fogjuk kisorsolni, hogy ki melyik napon nyitja ki ünneplőbe öltöztetett ablakát. Minden reggel kiírjuk a művelődési ház Facebook-oldalán és a bejáratánál is, hogy aznap melyik utcában csodálható meg az ablak. Este pedig kezdődhet a “vadászat”, indulhatnak a lakók, családok, csoportok felfedezni, vajon hol találják az aktuális kivilágított ablakot.

Értékelik is a díszítéseket?

Ahogyan a plakátunkon is szerepel, ez egy közös játék, ahol mindenki nyer! Az is, aki díszít, az is, aki megtalálja a sorban következő kivilágított ablakot, és az is, aki “csak” gyönyörködik az ablakokban. Ezzel a kezdeményezéssel a szándékunk, hogy a karácsonyi várakozás csodás időszakát még meghittebbé tegyük, s együtt készülődjünk, hangolódjunk az ünnepekre.

 

2021. november 25.

Szerző: Kékes Online, K. B.

Kiemelt fotónk illusztráció.