Közös történelmi gyökereikre tekintettel közös Interreg pályázatott nyújtott be a jelentős kulturális és turisztikai örökséggel rendelkező Szilvásvárad és a felvidéki Gombaszög közösen nyújtott be pályázatot egyes műemléképületeik felújítására, az idegenforgalmi látványosságok és szolgáltatások körének bővítésére.

 Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program alapkőletételén Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere kifejtette: Gombaszög és Szilvásvárad mellett egy-egy helyi vállalkozás is részt vesz a partnerségben: szlovák részről a Hamelli Kertészet, a magyar oldalról pedig a helyi kalandparkot és szálláshelyeket üzemeltető Hegyvidék Outdoor Kft. Időközben a szilvásváradi kivitelezőt is sikerül közbeszerzés keretében kiválasztani. A felújítást a Tető Centrum Kft. végzi majd, s várhatóan jövő őszre készülnek el a munkálatokkal.

Regős József, Horváth László és Szaniszló László az alapkőletételen

Az eseményen részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta: az Orbán-ház rég megérett a felújításra, s a fejlesztéssel Szilvásvárad újabb kulturális kinccsel gyarapszik, melyet büszkén mutathat meg az ide érkezőknek. Szaniszló László, a település polgármestere sikeresen él a pályázati lehetőségekkel, így a község infrastruktúrája és a természeti szépségek mellett az épített örökség is kellő figyelmet kap. Az Orbán-ház Múzeum szervesen kapcsolódik a múlthoz és tovább növeli Szilvásvárad vonzerejét.

Ahogy azt korábban megírtuk: a két települést ősidők óta szoros kapcsolat fűzte össze, mely az utóbbi időszakban némileg feledésbe merült. A közös projekt nemcsak az együttműködést éleszti újra, hanem egymás értékeinek népszerűsítésére is lehetőséget biztosít. Ennek keretében közös turisztikai utalványok létrehozását és komplex szolgáltatások elérhetővé tételét a látogatók számára. A pályázat fő célja a kulturális örökség megőrzése és a látogatottság növelése.

Szaniszló László hozzátette: a pályázatban megújul az Orbán-ház Múzeum épülete, udvara, a hozzá kapcsolódó járda, a melléképületek, vizesblokkok, valamint hat új kiállítópont jön létre, a Hegyvidék Outdoor Kft. pedig jurtatábort állít fel a múzeum mögötti telken.  A korszerűsítésre mintegy 384 ezer euró pályázati forrás áll az önkormányzat rendelkezésére. A projekt megvalósítása során tematikusan átrendezik a Bükk őstörténetét bemutató kiállítási részt, valamit a régmúlt időket felidéző tájházi használati tárgyait is. Megújul a jegypénztár és a nyári konyha különálló épülete és építenek egy hátsó csűrt is. Utóbbi ad majd helyet az őstörténeti kiállításnak és egyéb szabadidős programoknak. A Bükköt bemutató tárlat újragondolásában és az ahhoz kapcsolódó túrák kapcsán együttműködnek Regős József (közismert nevén Mókus bácsi) barlangi régész túravezetővel, a Bükk avatott szakértőjével.

Az Orbán-ház programelemeivel, Mókus bácsi túráival és az új jurtatáborral együtt egyedi és különleges látványosság jön létre Szilvásváradon.

A Szilvásváradtól mintegy 70 km-re fekvő Gombaszög az UNESCO által világörökségnek nyilvánított cseppkőbarlangról híres, ám ezen kívül számos csodálatos műemlék épületük is van. Ezek közül a néhai Andrássy-kúriát és a hozzá tartózó intéző-lakot újítják fel és alakítják múzeummá a pályázat során, emellett pedig szálláshelyeket, kávézót és helyben tenyésztett halat kínáló pisztrángsütőt is nyitnak. A galériában bemutatják a gombaszögi pálos kolostor feltárása során előkerült régészeti leleteket, de céljuk az is, hogy a középkori nyolcszögletű kápolnájuk maradványait is megismertessék a turistákkal. Utóbbi igazi ritkaság: a Kárpát-medencében mindössze két ilyen található. Gombaszög kulturális örökségén kívül a Gombaszögi Nyári Tábor elnevezésű eseményről ismert: a fesztivál a szlovákiai magyar ifjúság hagyományos találkozóhelye. A tábori szabadegyetem a lehetőséget ad a helyi közösség aktuális kérdéseinek és jövőjének megvitatására, a felvidéki művészek és a tudományos élet bemutatására is.

2021. 12. 08.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online