Adventi turnéra indul a Szironta Együttes. A formáció különleges hangszereken, kézi harangokon szólaltat meg klasszikus és könnyűzenei műveket. 5 oktávnyi amerikai kézi haranggal (handbell) és három oktávnyi, a csőharangokhoz hasonló hangszerekkel idézik meg a karácsony hangulatát. Decemberben több mint 60 koncertet adnak országszerte, s hamarosan Feldebrőn is meghittebbé teszik a várakozás pillanatait.

Az együttes koncertjein ismert és elfeledett karácsonyi dalok is felcsendülnek elsősorban az angolszász nyelvterületről, de klasszikus karácsonyi művek is szerepelnek a kínálatban, így filmzenék és kifejezetten kézi harangokra írt darabok is megszólalnak. Az együttesnek több lemeze is megjelent, a Téli Álom című az első olyan album, amelyen amerikai harangokon szólalnak meg adventi és telet idéző dallamok. Erről is hallhatunk majd ízelítőt a koncerteken, így a feldebrői templomban is.

A feldebrői koncert december 13-án 15:30-kor lesz a Szent Márton Római Katolikus Templomban. A kínálatban hallható lesz TSO- The silent nutcracker, vagyis a Csendes diótörő, Johnny Marks – Rudolph the red nosed reindeer, vagyis Rudolf, a piros orrú rénszarvas, a Bojtorjántól a Karácsony ünnepén című dallamok.

A harangjáték műfajnak itthon csak néhány évtizedes hagyománya van, a Szironta Együttes célja, hogy a mindennapok részévé tegye ezt a csodálatos zenei világot. Ezért indította el a 2020-ban 500 harang koncertjei című sorozatát, melynek keretében csaknem száz koncertet adtak szerte az országban: a pandémia első hónapjaiban utcai sarokkoncertekkel vitték házhoz a harangszót, de 2020 decemberében a lezárások miatt a közönségnek nélkülöznie kellett az előadásokat, melyeket karácsonyi online koncertekkel pótolt az együttes.

A Szironta tavasszal hirdette meg Újra színpadon! programját, amellyel a tavaszi újranyitás után járul hozzá a kulturális élet felélesztéséhez. Ennek keretében több mint száz koncertfelkérésnek tesznek eleget országszerte, mindezt ingyenesen. Idén is terveznek karácsonyi online harangkoncertet, melyet közösségi oldalaikon lehet majd követni december 26-án este.

A jelenleg négy-öt tagú formáció különlegessége, hogy 3-4 oktávnyi, vagyis 40-50 zenei hangot átölelő műveket szólaltatnak meg. Ez a felállás pedig ritkaságnak számít a klasszikus harang-együttesek között. Míg jellemzően egy hasonló hangterjedelmű művet 12-14 játékos szólaltat meg, a Szironta ugyanezt öt emberrel teszi, ami komoly játéktechnikai felkészültséget igényel, de a koncerteken is látványosabb játékmódot eredményez.

Ha egy igazán különleges zenei élmény részesei szeretnétek lenni, látogassatok el december 13-án, hétfőn Feldebrőre, ahol személyesen élhetitek át a harangkoncert varázsát.

 

2021.december 8.

Kékes Online, K. B.

Fotó és forrás: https://szironta.hu