A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által biztosított pályázati forrásból kezdődött meg Gyöngyöspatán az egyedülálló hétszintes történelmi pincesorhoz kapcsolódó 50 fős konferenciaterem építése. A fogadóhely jövő tavaszra készülhet el, s a borturizmushoz, a borászati kultúrához kapcsolódó állandó és időszaki kiállításoknak, bemutatóknak, borászati rendezvényeknek, közösségi eseményeknek ad helyet – tudtuk meg Hevér Lászlóné polgármestertől.

Az épületet az önkormányzat által korábban megvásárolt lakóházból alakítják ki, s a pincesorhoz három helyen csatlakozó pihenőkertet is építenek. Itt korszerűsítik a térvilágítást, parkosítanak, vízvételi lehetőséget biztosítanak a pincészeteknek, padokat, kiülőket helyeznek el.

Fotó: Czímer Tamás

A létrejövő épületben a helyi borászok önállóan vagy közösen is bemutatkozhatnak, s az ingatlan szomszédságába egy hagyományos művelésű látvány-szőlőültetvényt is terveznek. Az önkormányzat a közeli présházat is megvásárolta, így a város saját borait is stílusos, egyedi környezetben tudják majd megismertetni az ide látogató vendégekkel.

Gyöngyöspatán kormányzati forrásból már elkezdődött a Jessze-oltárról híres Kisboldogasszony Templom felújítása, így a turisztikai kínálat két fontos eleme erősödik a támogatott beruházások által.

2021. 12. 12.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: ihatobb.hu