A Kisnánai várban különleges kiállítás várja a látogatókat, a 210 éves Szent Imre Általános Iskola története elevenedik meg. Tartsatok velünk, mutatjuk a részleteket!

Minden korosztály számára érdekes lehet a kiállítás, felér egy időutazással. Régi emlékek jöttek elő Európa térképénél, amikor földrajzból és történelemből feleltünk, és ismerős volt az osztálynapló is. Természetesen, ami nekünk a megélt diákélet volt általános iskolában, arra biztosan sokan mosolyognak, a mai gyerekek számára ez már mind történelem. Ezzel együtt annyi érdekes tárgyat találtunk, hogy érdemes részletesebben is megismerkedni velük.

A vár rendezvénytermébe lépve középütt egy régi pad fogad, mögötte hatalmas térkép.

A hangulatot egy 2016-ben festett kép adja meg az iskoláról, Korom Vellás Imre nyugdíjas pedagógus munkája, aki rajzot tanított a gyerekeknek.

Mögötte a tárlóban az iskola alapító okiratának másolata. A kisnánai triviális oskolát 1810-ben alapították a helység vezetői, az iskola tulajdonát képezi az eredeti alapító levél. Ennek szövege az alábbi:

„Alább írták Felső Nana szervezetü s. Ittes Nö Heves Vargyeben helyeztetett Helségnek Birai es Eskütyei adjuk tuttára mindeneknek, a kiknek illik, hogy mi a Felséges Kiralyi Rendelésnek engedelmeskedni akarván, az Helségünkben ezen szerint fell alitanok ugy nevezetü Trivialis oskola irant el következendőkre reá alkottunk s. pedig 1, Az Helségünk Környül álásaira, és erejére, vagy is tehetelen ségére való nézve a kantor egyszesmind Helségnek Notariussa ugy mind azon által hogy minden üdökben egy kisi nép tartson.

2.,Az Esztendőbéli jövedelme fog lenni mint notariusnak ugy 8 nemes forint es egy szekér széna

Mint Kantornak Tanítonak pedig:

a, Az az őszi vetés 4 kilo a tavaszi pedig 2 kilo mellyet mind szántat mind bé hozat és fel dolgoztait a Helség.

b, Minden pár házas emberiül egy mérö Búza és négy Garas, az özvegyektül pedig fell mérö búza, s. két Garas.

c, Szalonna Helyiben 4 forint, soo Helyiben pedig 2 forint

d, Hat itce vaj

e, Három szekér széna

f, A stólabul bé vehet vagy 20 forintott

g, A gyermekek tanulásábul 8 forint, 8 kilo Buza.

3.,Valamint azon épületet, amellyben mind a kántornak lakása, mind az oskola vagyona, az Helség fell alította, ugy annak Conservatiojara s. reparatiojara magár kötelezi.

4.,A kantor Számára ugyan az Helség nyolta öll fát fog adni, az oskolában járando gyermekek pedig az oskola fütésére minden nap egy darab fát hozni tartozik. Végtére

5.,Az oskolának belső eszközeit, ugy mint a szekeket és ablakait hasonlo kepen az helség megfogja szerezni,

Melynek nagyobb ell Hitelére és álandoságára adtak ezen saját kezünk kereszt vonásával és Helségünk elő petsétjével meg erősítetett Levelükei Költ Felsö Nanan 12 Ápril 1810” (Forrás: Vitéz Dalma munkája. sulinet.hu)

Miközben végigpásztázzuk a tablókat, melyen a helyesírás alapelveit is látjuk,a tárlókban a régi osztálynaplók mellett kötelező olvasmányok, kőzetek is láthatók. Nem hiányozhat a régi földgömb sem, ahogyan a ceruzák, tollak mellett ott vannak a klasszikus vonalas füzetek. Az egyik füzet a gyerekek portásfüzetébe bepillantva pontosan dokumentálva ki mikor szaladgált, és kik verekedtek az egyik terme előtt. A kiállítás kétségkívül legnagyobb előnye, hogy belelapozhatunk korabeli újságokba, fellapozhatjuk a 1980-90-es évek néhány évfolyamának könyvét.

A nyitóképen a klasszikus tabló, ám mögötte ott sorakozik az osztály életútja, kirándulások, versenyek vidám pillanatai. Közülük néhány már megfakult, de így is öröm végignézni. Bár ma az okostelefonok és digitális fényképezőgépek korában már számolatlanul ontjuk a képeket, még emlékszem, amikor bizony meggondolta az ember, mikor nyomja meg az exponáló gombot, hiszen csak 36 kocka volt egy filmen, s bár a fotólaborban a negatívról kiválasztottuk, miről készüljön papírkép, így is spórolni kellett. Akár nosztalgia, akár nem, ahogyan a mai napig szeretem a könyvet kézbe fogni, belelapozni, érezni a frissen nyomtatott könyv illatát, olyan jó volt végignézni az egykori gyerekek történetét. Felmerül a kérdés, vajon merre járnak, hol élnek ma az egykori osztálytársak? Milyen jó lenne, ha egy-egy évfolyamnak elkészülne egy folytatása is további életükről.

De félre a nosztalgiával, a régi újságok és fényképek között igazi gyöngyszemre is bukkantunk. Kiderült, Ranódy László klasszikusának, az 1976-ben forgatott Árvácskának egyik jelenete a kisnánai templomban játszódik, készült is kép a statisztákról.

Körbejárva a kiállítást, belefeledkezve a régi dokumentumokba, végül az egyik falon egyetlen tablón jelennek meg az iskola tanítói 1730-tól kezdve, mellette színes rajzokon az iskola épületei.

A korabeli újságokban érdekes riportokat találunk a várról is, így a Képes újság 1960. októberi számában, amiben arról írnak a vár aljában sportszertár van. Megemlíti a tudósítás, hogy az Országos Műemléki Felügyelőségtől jártak ott, sőt, százezer forintot előirányoztak a feltárásra, állagmegóvásra, és mégsem történt semmi…

A látogatás végén, kilépve a teremből vetettünk egy pillantást az iskolára, melynek épülete, háttérben a templommal szépen látszik a várból. Összegzésképpen azt mondhatjuk, ezt a különleges időutazást mindenképpen érdemes megnézni.

A Magyar Falu program keretében megvalósult iskolatörténeti kiállítás február végéig látogatható várbelépővel. A Kisnánai vár szerdától vasárnapig várja a látogatókat, 10 órától délután négy óráig.

 

2022. január 27.

Kápolnai Nagy Ágnes