Korábbi cikkeinkben beszámoltunk arról, több Heves megyei településen indult útjára a mézeskalács készítő szakkör. A foglalkozásokra nemcsak az adventi időszakban, hanem egészen tavasz végéig várják az érdeklődőket. Most a bükkszentmártoni szakkör vezetője, Varró Krisztina közművelődési és közönségkapcsolati szakember osztja meg olvasóinkkal a helyi élményeket, tapasztalatokat.

Hogyan indult el a településen a szakkör?

A Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program keretében több mint 2000 fő foglalkoztatására és közel 1800 fő képzésére nyílt lehetősége a Nemzeti Művelődési Intézetnek. Jómagam is elvégeztem ezt a képzést, közművelődési és közönségkapcsolati szakemberként támogatom a helyi közösség működését, szervezem a települési programokat, hozzájárulunk a helyi értékek és hagyományok feltárásához, megismeréséhez és a mindennapi aktív megéléshez. A szakkör-támogatási programot a Nemzeti Művelődési Intézet 2021 őszén hirdette meg, amely már a pandémiás időszak alatt is elérhető volt online formában, azonban fontosnak tartottuk ezt jelenléti gyakorlatban is megvalósítani. A cél a közösségi élet újraindítása volt, így tavaly november 25-én elindítottuk a mézeskalács-készítő szakkört Bükkszentmártonban is.

Milyen támogatást biztosítottak Önöknek a pályázathoz?

A szakkör megtartásához online felkészítő alkalmat, a szakköri tevékenységet bemutató videókat, az alapanyagokat és eszközöket egy minimum 5 fős szakkör elindításához, illetve „Szakkörszervezési módszertani kisokos” elnevezésű szakmai segédanyagot biztosította az NMI. Az alapanyagokat és eszközöket közben kiegészítették még plusz 5 főre, így 10 ember vehet részt ingyenesen a foglalkozásokon.

Már túl vannak a 12. alkalmon. Mik a tapasztalatok? Mennyien látogatják a szakkört, mik készültek az ünnepekre és az új évben?

Erre először egy idézettel válaszolnék Szent Ágostontól: „Benned égnie kell annak, amit lángra akarsz lobbantani másokban.”

A közösséget csak szeretettel lehet létrehozni, élni kell az emberben egy víziónak, hogy mit szeretne elérni, létrehozni. Szeretnék egy olyan közösséget, amelyben mindenki elfogadja a másikat és kihozni, kivarázsolni belőlük azt az értéket, amely minden emberben ott lakozik. Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma érték, képesség, település, és nincs két egyforma közösség sem. Így azokra az értékekre, képességekre koncentrálok, ami a saját közösségem tagjaiban benne van és azt a felszínre hozni.

A mézeskalács-készítő szakkörünket általában 15 fő látogatja, ez alkalmanként változó. Nagyon örülök annak, hogy így a 12. alkalom után is szívesen jönnek a tagok. Az ünnepekre mézeskalács szívecskékkel készültünk, melyeket a helyi lakosoknak, gyerekeknek ajándékoztunk. A januári és februári foglalkozásokon készítjük azokat a mézeskalács termékeket, melyeket majd a 2 hetes kiállításon mutatunk be. Jó hangulatban telnek a délutánok, mindig van mit ünnepelni, valamiről megemlékezni. Hálás vagyok, hogy tagja lehetek ennek a kis közösségnek. Szeretném megköszönni a Bükkszentmárton Községi Önkormányzat képviselő testületi tagoknak illetve polgármesterünknek, Liktor Róbertnek a szakkör alapanyagainak és a konyhai gépek megvásárlásával nyújtott támogatásukat.

Mi lesz a lezárása a történetnek?

A szakkör 20 alkalomból áll és további 2 hetes kiállítást kell megszerveznünk az elkészült termékekről április 30-ig. Azt gondolom, hogy ugyan a mézeskalács-készítő szakkört le fogjuk zárni, de ez a zárás egyben egy újrakezdés, közösségi élet újraindítása itt, Bükkszentmártonban.

 

2022. február 23.

Szerző: Kékes Online, K. B.

Fotó: Bükkszentmárton Község Önkormányzat Facebook oldala