Nagy területen, mintegy húsz hektáron gyulladt ki a nádas, a gaz, és az aljnövényzet Mikófalva és Egercsehi között. A lángok Egercsehiben, a Kossuth útnál egy melléképületet is elértek. Az egri és a kazincbarcikai hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, valamint a szilvásváradi, a bükkszéki és a szomolyai önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a lángokat.

A rendkívüli esetről Szaniszló László, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltásvezetője elmondta: Tegnap délután futott be a hívás hozzánk a katasztrófavédelem megyei ügyeletéről, hogy nagy kiterjedésű tűz oltásában kérik a segítségünket. A helyzetet súlyosbította, hogy az erős szél miatt a tűz rendkívül gyorsan terjedt. 6 fővel azonnal elindultunk segíteni a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóknak, akik a mikófalvai-bekölcei határban próbálták megfogni a tüzet. Közben Egercsehiben 2 egri egység oltott, itt lakóházakat is veszélyeztetett a tűz, egy melléképület sajnos le is égett.

Később további önkéntes egységek, valamint kazincbarcikai hivatásosok is érkeztek a tűz megfékezésére. Közben Egercsehiben a lángok átcsaptak a 25-ös számú főút másik oldalára is, így a tűz Szúcs-Egerbocs irányába is kezdett terjedni, a fenyveserdőt is veszélyeztetve. A terület tulajdonosa a helyszínre marógépet irányított, amellyel kivájták a tűzszakasz határait.

Estére sikerült megfékeznünk a tüzet a Mikófalva-Bekölce oldalon, így minden egység a Szúcs-Egerbocs irányába terjedő tűzre tudott összpontosítani. Végül már több száz hektáron égett a talaj, de este fél 9 körül sikerült megfékezni a lángokat és megakadályozni további értékek pusztulását. A helyi lakosok is segítettek az oltásban, munkatársaink mellett nekik külön köszönettel tartozunk.

Heves megyében jelenleg tűzgyújtási tilalom van, melyről bővebben itt olvashat.

2022. 02. 28.
heves.katasztrofavedelem.hu
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotók: Szilvásvárad ÖTE