Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Horváth László, országgyűlési képviselő volt a vendége a Városom, szeretlek Egyesület estjének kedden, Gyöngyösön.

Dömötör Csaba Gyöngyösön nőtt fel, s a mai napig ezer szállal kötődik a városhoz, a Mátrához. A beszélgetés elején felelevenítette élete egyik meghatározó pillanatát, amikor tizenévesen, a Berze Nagy János Gimnázium diákjaként – az első Orbán-kormány idején – egyik tanára feltette a kérdést: „Mondd, mi leszel, ha nagy leszel?” A válasz pedig azonnal érkezett: „A kormány munkáját szeretném segíteni!” Így is lett, s mint mondta, ez élete legnagyobb megtiszteltetése. Munkája során rendszeresen egyeztet Horváth Lászlóval a térséget érintő fejlesztésekről, lehetőségekről is.

A teltházas rendezvényen hangsúlyos szerepet kaptak a Gyöngyösön elért eredmények, s a jövőbeli tervek, valamint az, mennyire gördülékeny, vagy épp nehézkes az együttműködés a város jelenlegi, baloldali vezetésével. „Eredmények szép számmal vannak, hiszen Magyarország Kormánya számos döntést hozott Gyöngyöst érintően, és támogatást is nyújtott céljaink megvalósításához: biztonságban a több ezer embernek munkát adó Mátrai Erőmű, turisztikai fejlesztések indultak és indulnak, elkezdődött az útépítések időszaka Gyöngyösön és a térségben, épül többek közt a Nyugati elkerülő út, amit még a baloldal ígért meg jó pár évvel ezelőtt, de nem teljesített. Mindezek mellett cégek települtek be, a már meglévőek pedig tovább erősödtek és számos fejlesztést hajtottak végre, épül a déli ipari park, s még sorolhatnánk” – fogalmazott Horváth László. Hozzátette: sajnálatos, hogy a város vezetése részéről olykor ellendrukk tapasztalható.

Horváth László szólt arról is, többször megkapta már a kérdést, az útépítések és -felújítások miért nem indultak korábban, majd emlékeztetett arra, amikor 2010-ben egy csődben lévő országot vett át a Fidesz a baloldaltól. Hangsúlyozta, Gyöngyösnek akkor 6 milliárd forintos adósságállománya volt, több közintézménynek gyakorlatilag meg voltak számolva a percei. Mint mondta, első lépésként stabilizálni kellett az ország, a települések, így Gyöngyös helyzetét is, s csak ezt követően lehetett például útépítésben gondolkodni.

Dömötör Csaba hozzátette: nincsen olyan térsége az országnak, amely ne lépett volna előre az elmúlt négy esztendőben. Gyöngyös és a Mátra megannyi értékkel bír, minden lehetőség adott arra, hogy további szinteket lépjen a térség. Felmerül azonban a kérdés, a baloldali városvezetésnek mi a célja Gyöngyössel és a Mátrával, mert ennek körvonalai egyelőre nem látszódnak. Hangsúlyozta, Gyöngyös olyan vezetést érdemelne, melynek képessége, akarata, energiája, szándéka, elképzelése van erről a városról.

Horváth László hozzátette: a térség minden települése fejlődött, se szeri, se száma a fejlesztéseknek. A Gyöngyös környéki falvak óriási segítséget kaptak a hazai forrásból megvalósuló Magyar Falu Programnak köszönhetően, a polgármesterekkel való jó munkakapcsolat, a csapatmunka pedig gyümölcsöző. Hozzátette: örömteli lenne, ha Gyöngyös is tagja lenne ennek a csapatnak, mely nem egymás ellen küzd, hanem egymást segítve gyarapodik. Gyöngyös esetében jelenleg az állandó másra mutogatás tapasztalható, s az, hogy a város vezetése semmiért sem vállal felelősséget. Ennek pedig az itt élők látják kárát – fogalmazott a képviselő.

Horváth László az est végén hangsúlyozta: április 3-án a gyöngyösiek is választhatnak, a baloldali zűrzavar, valamint a biztonság és a tapasztalat között!

 

2022. március 25.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás