Töretlenül népszerű a Hol vagy, Kajla? program, mellyel az általános iskolák alsó tagozatosai felfedezhetik hazánk tájait. A közelmúltban Sástón, a turisztikai központ elé is került Kajla szobor. Mutatjuk térségünk pecsételő helyeit, és a Kajla Apród programról is adunk ízelítőt.

Hol vagy, Kajla?

Sástón is várja már Kajla kutya szobra a felfedezésre váró gyerekeket. A Béka tanösvény is szerepel a Kajla körök túrái között, ami Sástótól vezet a Farkas-kútig. A kényelmes tanösvényen a Mátra állat- és növényvilága mellett számos érdekességgel találkozunk, így a Nagy-réten megnézhetjük a pontos időt is a napórán. A Mátrában és a Bükkben számos pecsételő pont várja a gyerekeket, így a Mátrában a gyöngyösi Tourinform iroda mellett a mátrafüredi High Tech Sportok Bázisa és Kékestetőn a TV torony kilátó. A parádfürdői Erzsébet Park Hotelben a Kajla útlevéllel érkező gyerekeknek a pecsét mellé egy gyümölcslét is adnak ajándékba.  A Siroki várba is érdemes felkapaszkodni, hiszen ez is pecsételő hely, sőt a Kajla Apród program is része, de erről később. A Bükkben Szilvásváradon lehet pecsételni a turisztikai információs irodában, emellett több mátrai és bükki szálláshely és szerepel pecsételő helyként.

Kajla Apród

A várak és kastélyok iránt érdeklődő gyerekek számára speciális pecsételő füzet a Kajla Apród, ebben várakat és kastélyokat lehet felkeresni. Térségünkben a Siroki várban lehet pecsétet szerezni. Fontos tudnivaló, hogy a megbízólevelet a gyerekeknek magukkal kell vinni. Ezt a megbízólevelet bármelyik helyszínen át lehet venni, erre kell kérni az adott vár vagy kastély egyedi pecsétjét. Összesen három helyszínre kell ellátogatni ahhoz, hogy névre szóló oklevelet kapjon a kis felfedező. Kajlás apródként a névre szóló oklevéllel Hárompecsétes Kisnemesi címet szerez a teljesítő. Ahol a harmadik pecsétet is megszerzik a gyerekek, ott lehet kérni a névre szóló oklevelet, természetesen a Kajla weboldalon keresztül is kérhető az oklevél, csupán fel kell tölteni a megbízólevél fotóját.

A programhoz tartozó színes füzet 22 hazai kastélyt és várat jelöl, ahol pecsétet lehet szerezni, valamennyi látványosság színes rajza mellett rövid ismertető és egy játékos feladat is szerepel. A kiadványban emellett vaktérkép, labirintus feladatok is szerepelnek, sőt az egyes pecsételő helyek kapcsán röviden le lehet írni, mi volt a legérdekesebb, vagy mi tetszett a legjobban.

 

Kajla útlevél

2021 őszétől a sárga színű Kajla útlevél van érvényben, amely a pecsétgyűjtés mellett különböző kedvezményeket is biztosít. Kajla útlevéllel az általános iskola alsó tagozatos diákjai rendelkeznek, ám amennyiben elveszett, vagy megrongálódott, akkor a Kajla weboldalon keresztül lehet igényelni, vagy a Tourinform irodákban biztosítják ezt.

 

2022. április 30.

Kápolnai Nagy Ágnes

Forrás: kajla.hu