„Itt az idő, hogy közösen tegyünk Gyöngyösért, adjunk új lendületet a városnak!” – a Városom, szeretlek Egyesület 2019 óta tartja magát ehhez a jelmondatához. Aktívan részt vesznek a város életében, szerveztek már véradást, a kijelölt gyalogátkelő helyeken való áthaladást segítő távirányítókat szereztek be és adtak át ingyenesen a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének, de a koronavírus-járvány idején is segítő kezet nyújtottak. S bár a járvány miatt jó ideig nem szervezhettek rendezvényeket, az elmúlt időszakban belehúztak! Eseményeiket rendre teltház kíséri, ami azt igazolja, Gyöngyösön van igény a közösséget összetartó beszélgetésekre, a közös és előremutató gondolkodásra.

Szókovács Péter, az egyesület elnöke úgy fogalmaz, aktív időszak van mögöttük, 2021 év végén ugyanis útjára indították a Gyöngyösi esték rendezvényüket, mely nagy siket aratott. „Az egyesület tagjaival azon gondolkodtunk, vajon miért nincsenek közösségformáló, -építő beszélgetések, közéleti témákat is felölelő, vagy épp a város fejlődési lehetőségeinek megvitatására teret adó események Gyöngyösön. Bevallom, megfordult a fejünkben, mi van, ha egyszerűen csak az a válasz: Mert nincs rá igény. De ezzel a válasszal mi nem elégedtünk meg, így hát úgy döntöttünk, teszünk egy próbát, s megálmodtuk és életre hívtuk a Gyöngyösi estéket. Abban biztosak voltunk már az elején is, hogy nem száraz előadásokat akarunk tartani. Interaktív, konstruktív beszélgetésekre vágytunk, olyanokra, ahol mindenki megoszthatja a tapasztalatait Gyöngyössel kapcsolatban. Már az első ilyen alkalommal is bebizonyosodott, a gyöngyösieknek nagyon is van igényük a közös gondolkodásra, s azóta is rendre teltházasak az estjeink. De ami talán ettől fontosabb: számtalan kiváló meglátás, ötlet, pozitív és építő jellegű negatív kritika, s megannyi előremutató gondolat látott napvilágot, melyek Gyöngyös fejlődését szolgálhatják a jövőben. Mi legalábbis ezen munkálkodunk” – fogalmaz Szókovács Péter.

Aki részt vett már valamelyik esten, jól tudja, hogy az esemény állandó műsorvezetőjének, Klausmann Viktornak mindig van egy beszélgetőpartnere is, közülük sokan országosan ismertek vagy épp több szállal kötődnek a városhoz. Vendég volt többek között Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, Deák Dániel politológus és Bohár Dániel szerkesztő-riporter, Nagy Feró és fia, Botond, Kárász Róbert műsorvezető, Dumity Richárd parasportoló vagy épp a mosolyáról híres Arató András, akit sokat csak Hide the pain Harold néven ismernek.

„Az estjeink talán azért is ilyen népszerűek, mert a beszélgetések során a vendégünk karaktere mögé is láthatunk. Őszinte, nyílt és mély eszmecserék kerekednek ezeken a rendezvényeken, a hallgatóság pedig mindig kap egy üzenetet, egy csomagot, amit magával vihet és továbbgondolhat” – fogalmaz az egyesület elnöke. A folytatásra pedig nem kell sokat várni! Május 26-án Mernyó Ferenc fotós, háborús elemző, valamint Sneider Tamás, a Magyar Országgyűlés volt alelnöke, politikus lesz az est vendége.

(x)

2022. május 20.

Korepta Lilla
Fotó: Czímer Tamás

A cikk megjelenését támogatta: