Pünkösd napjai a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét jelentik: a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn a kereszténység világ a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Bibliában foglaltak szerint a Spiritus Sanctus, vagyis a Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Pünkösdhétfő alkalmából a Mátra egyik legnagyobb zarándokhelyére kalauzoljuk olvasóinkat, elmesélve az ott fakadó csodaforrás igaz történetét.

Fallóskút a Mátra nyugati fertályán, hatalmas erdőségek ölelésében, a bércek, patakok és völgyek oltalmában fekszik. Napjainkban a magyar keresztény egyház egyik legfontosabb búcsújáró zarándokhelye, melyet az Erdők Királynéjának Szentélyeként is neveznek. A közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó, üdülőfalu célzattal is egyre keresettebb Fallóskút története 1947-re nyúlik vissza, amely évben Sánta Lászlóné Csépe Klára a Szűzanyától kapott látomásában elmondottak szerint fedezte fel az úgynevezett csodaforrást, mely azóta megannyi megmagyarázhatatlan gyógyulást és csodát jegyez. Cikkünk a Fallókút – Jelenések a Mátrában című Csodák Könyve nyomán készült.

Csépe Klára, a hasznosi látnok

Csépe Klára 1913-ban született a napjaikban Pásztóhoz tartozó Hasznoson egy tízgyermekes parasztcsalád első gyermekeként. Már gyermekkorában is szoros kapcsolatot ápolt Istennel, szeretett volna zárdába menni, de a családnak szüksége volt a munkájára. 15 éves korában házasságot kötött Sánta Lászlóval, akivel továbbra is Hasznoson folytatták életüket, s földművelésből keresték meg mindennapi betevőjüket.
Klára asszonynak 1944-ben volt az első ismert látomása, majd 1947-ben egy látomásban kapott útmutatás alapján forrást talált a Mátra bércei között, Mátraszentimre közelében. A csodaforrásnak később híre ment, s ezrével özönlöttek a zarándok a kúthoz. A történéseknek azonban nem mindenki örült, s a látó ellen hivatalos szervek is felléptek. Az állami hatóságok először Gyöngyösre, majd Gyulára vitték, ahol zárt idegosztályon próbálták kezelni. Gyulán elektrosokkot alkalmaztak látomásai visszavonása érdekében, mellyel azonban továbbra sem sikerült megtörni az asszonyt. Sánta Lászlóné kálváriája végül az OPNI-ban, Lipótmezőn ért véget, ahol egy szakorvos írásba adta, hogy a Klára néni elméje és idegrendszere teljesen ép, s nem szorul semmilyen pszichiátriai kezelésre.
Visszatérve Hasznosra a látnok ott folytatta, ahol üldözései előtt abbahagyta: minél több emberrel megismertetni a mátrai csodaforrást, valamint közelebb vezetni őket az Istenbe fektetett hithez. A csodahely híre roppantmód terjedt, s újból özönlöttek a zarándokok mind Fallóskútra, mind pedig Klára néni házához. A látomások kapcsán és a forrás hivatalos, egyházi elismerésének ügyében Klára néni először Egerbe, majd az érsek tanácsára Rómába utazott, ahol két magyar prelátus segítségével az audiencián áldást kapott VI. Pál pápától.
Hazaérvén a csodaforrás ügyét a kommunizmus eszméi továbbra is akadályozták, tiltották, sőt, a terület zarándokhellyé emelését még az egyház sem támogatta. Klára néni azonban mindettől függetlenül egészen 1985-ben bekövetkezett haláláig terjesztette látomásainak és a mátrai csodaforrásnak hírét, s ahogy tudta, gyógyította a hozzá fordulók testi-lelki bajait, valamint szervezte a szent helyen való építkezés munkálatainak folyamatát.
Halálának évében, 1985-ben a hasznosi temetőben helyzeték örök nyugalomra, képével díszített emléktáblája pedig a fallóskúti kápolna falán elhelyezve őrzi cselekedeteinek büszke emlékét.

A fallóskúti csodaforrás története

Csépe Klára 1947. július 2-án egy látomásban kapta azt az utasítást a Szűzanyától, hogy keresse meg azt a gyógyforrást, amelyet a látomásaiban már korábban mutatott neki. Férjével rá is találtak a látomásban látott tisztásra és azon a forrásra. Egy kő alól szivárgott elő a víz. Felemelve a követ egy bögrényi vizet találtak, majd mikor kimerték, a kő medre ismét feltöltődött vízzel. Ezen a helyen a Szűzanya utasítására hamarosan kutat fúrtak, mely ma is nyomós rendszerű formában működik a jelenlegi templom bejárata előtt.
1948 márciusában látomások formájában a Szűzanya azt kérte, hogy építsenek kápolnát a csodaforrás mellé. Annak ellenére, hogy sem az egri érsekség, sem az állam nem támogatta az ügyet, sőt, hivatalos engedély sem került kiállításra, ez év szeptember első napján – ahogy a Szűzanya meghagyta – megkezdődött a kápolna építése. A feljegyzések úgy jegyzik, hogy máig nem tudni, honnan és hogyan kerültek oda építőmunkások, de négy nap alatt felhúzták a falakat. Kicsi, egyterű kápolna épült, a kútra néző bejárattal, kis toronnyal, tetején kereszttel. Hamarosan szobor is készült a mátrai Szűzanyáról úgy ábrázolva, ahogy a látomásokban megjelent Klára asszonynak. A csodaforrás megtalálásának, s főleg a vizéhez fűződő gyógyulásoknak nagyon hamar és nagyon nagy körben elterjedt a híre. Számos megpróbáltatás, ellenérzés, akadályozó tényező és hamis cselekedet ellenére végül 1987-ben mutatták be az első egyházilag engedélyezett szentmisét, melynek végén a fák között Jézus Krisztus alakja rajzolódott ki.

Csodák a Mátrában
Csodás gyógyulások feljegyzései Fallóskútról

– Egy mátraverebélyi kőmíves ember néma fia a forrásnál szólalt meg.
– Egy Szurdokpüspökiből származó asszonynak nyílt sebe volt a lábán. Ivott a vízből, majd megmosta a sebet, mire az teljesen letisztult.
– Héjhalomra való süketnéma a forrás vizéből való kortyolás után megszólalt.
– Egy pesti orvos vak felesége a környéken nyaralt. Két helyi kislány készségesen elvezette a forráshoz, megmosták a szemét, miközben imádkoztak. A nő visszanyerte a látását.
– Verpelétről származó kereskedő úgy mesélte, hogy felesége lába évek óta fáj. A forrás vizével bekenve a lábát hirtelen erős fájdalmat érzett, majd a fájdalom megszűnt, minden problémája elmúlt. Azóta sem fájt a lába.
Számos további csodálatos történésről tanúskodik a Jelenések könyvének jegyzete, valamint a megszámlálhatatlan hálatábla, melyeket a hívek helyeztek el a templom falán, valamint a forrás közvetlen környezetében, kifejezve gyógyulásukért tanúsított végtelen örömüket és köszönetüket.


Fallóskút az év minden napján várja a zarándokokat és megfáradt vándorokat, hogy az Erdők Királynéja oltalmába fogadja mindazokat, akik a Mátra hegyei, az erdő fái, a szél zúgásának dallamai között keresik a Szentlélek erejét.

 

2022. június 6.

Demecs Norbi

Kiemelt fotó: Kápolnai Nagy Ágnes