Első alkalommal rendezik meg  szombaton a veterán autók felfutását a Kékesre. A különleges és látványos programról Révész Zoltánt, az esemény szervezőjét kérdeztük!

A veterán hegyi felfutó program június 11-én 19 órakor veszi kezdetét, és a tervek szerint éjfél körül ér véget. Az autók a Veronika-rétről indulnak és Kékestetőn érnek célba. A díjátadás így a tervek szerint hajnali egy órakor lesz a kékestetői HE-DO bárban.

Mindazoknak, akik szeretnék a veterán csodákat látni, Révész Zoltán az esemény szervezője azt javasolja, a mátraházi nagy parkolóban tegyék le az autót és onnan sétáljanak fel a Veronika-rétre, ahonnan a verseny és előtte a bemelegítés indul.

19 órától a forgalom elől lezárják a Mátraháza-Kékestető közötti szakaszt

Fontos, mivel ezt követően csak óránként nyitják meg az autók előtt az utat, kivételt képeznek majd a menetrend szerint járó autóbuszok. Érdemes azonban a gyalogosan a sípályán felsétálni Kékesre, hiszen így ott is találkozhatunk a veterán járművekkel.

Révész Zoltán elmondta, mintegy hatvan régi jármű áll rajthoz, többek között Skodák, Trabantok, de természetesen lesznek BMW-k, Fordok is, s háború előtt gyártott motorkerékpárokat is megcsodálhatunk majd.

Révész Zoltán hozzáfűzte, a mentőszolgálat minden alkalommal biztosítja a versenyt, így most a Recski Mentőállomást szeretnénk támogatni, amit helyben, készpénzzel lehet megtenni, illetve a szervezők számlára átutalással, amit ők továbbítanak. Néhány különlegességet is megemlített a verseny kapcsán, így a természet védelmében ez alkalommal is három madárodút helyeznek ki Kékestetőn. A fenntarthatóság jegyében szeretnék műanyag mentessé tenni a kékestetői rendezvényt, ezért ballonos szódát biztosítanak a versenyzőknek. Felhívást tettek közzé, aki a legötletesebb flaskát, poharat hozza magával, azt díjazni fogják.

Végül, de nem utolsó sorban, néhány általános tudnivaló a versenyről. Fontos tudni, hogy ez a rendezvény szabadidős hobbitevékenység, vagyis nem sportverseny. Nem a gyorsaság számít, hanem a pontosság! A menetpróba lényege, hogy minél kisebb legyen a különbség a két futam ideje között. Az átlagsebesség (45km/h) jelentős túllépése, renitens száguldozás, valamint mások veszélyeztetése azonnali kizárást eredményez! A versenyen 30 évnél régebbi gyártmányú jármű autó és motorkerékpár kategóriában, illetve korlátozott számban youngtimer (25 évnél idősebb) járművek vesznek részt. Kérik a járművek fényszóróinak üvegét leragasztani, ennek oka a hagyománytisztelet. Veterán járművek fényszórói még üvegből készültek és koccanás esetén a szilánkok, üvegdarabok szétpergését hivatott megakadályozni. A pályán szétszóródó üveg balesetveszélyes a járművekre, és a nézőkre is. A versenyen csak megfelelő műszaki állapotú járművek indulhatnak, ezt gépátvétellel ellenőrzik. Rajtszámot a rendezők biztosítanak, a rajttábla és annak felhelyezése, rögzítése a versenyző feladata, a rajtszám az éves bajnokság idejére szól.

Akik esetleg most lemaradnának az eseményről, azoknak jó hír, hogy a bajnokság következő mátrai állomása július 31-én lesz Parád és Bodony között.

 

2022. június 10.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt fotó: Lánárt Márton (2021)