Egész napos programmal várják a feldebrői sportpályán a hagyományok iránt érdeklődőket szombaton. Mutatjuk az Együtt Feldebrőért Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében megvalósuló esemény részleteit.

Jakab Ernő, Feldebrő polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a színvonalas program létrejöttét pályázati forrás is segítette, az önkormányzat a két éve alakult Együtt Feldebrőért Egyesülettel közösen készíti elő a programot.

Természetesen lesz főzőverseny is, tavaly 15 csapat nevezett, az idén is azt kérik, hogy a csapatok úgy készítsenek ételt, hogy abból az érdeklődők is tudjanak vásárolni. Az önkormányzat 400 adag babgulyással készül, de mintegy 1500 palacsinta is sül majd a serpenyőkben. A főzőversenyen nincs megkötés, szabadon választott ételt készíthetnek a csapatok, az előzetes jelentkezések alapján a helyiek mellett a környező településekről is érkeznek. Ahogyan korábban, most is lesz sütiverseny is, várják a helyiek által készített finomságokat.

A környék népszerű étele a sült derelye, ebben az évben Tarnaszentmária készíti el a sokak által kedvelt finomságot, amit elég egyszer megkóstolni, hogy utána – némi túlzással – függő legyen az ember. A finom falatok mellé a jó bor is dukál, a rendezvényen a Hárs pince borait lehet majd kóstolni. Gecse István nedűi számos borversenyről érkeztek haza díjjal, így mindenképpen érdemes felkeresni őket.

A nap folyamán 15 hagyományőrző csoport lép fel, többek között Feldebrő óvodásai, iskolásai, a Debrői pajkosok, a három éve alakult Aranyalma csoport. A szomszédos Aldebrőről érkezik az Edle Blumen tánccsoport, akiknek sváb táncai mindig népszerűek. A programot színesítik az egri majorettek a szihalmi fúvószenekarral. A hagyományőrző csoportok közül ott lesz a Szent Sebestyén Lovagrend is, akik I. Károly korát elevenítik meg. A nap során emellett lesz íjászkodás, karkötő és nyaklánckészítés és boszorkányégetés.

17 órakor a Kerekes Band lép színpadra, ezt követően pedig az Andörkaver együttest lehet hallgatni, akik korábban, az Egerben megrendezett Utcazenészek Versenyén közönségdíjat nyertek. Az estét retro party zárja, így akik csak délután érkeznek, azoknak is kellemes szórakozást nyújt a vélhetően késő éjszakában nyúló program.

Mindazok, akik ellátogatnak a településre, iktassák a programba a feldebrői templom látogatását, amely egyedülálló kultúrtörténeti értéket képvisel.

 

2022. június 15.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció