Kora délutántól késő estig gazdag programokkal várják az érdeklődőket a Mátra északi települései, érdemes tehát felkerekedni Bodonyba, Parádfürdőre és Recskre.

Huszárkiállítás Bodonyban

Június 25-én, szombaton 14 órakor nyitja meg kapuit a bodonyi Ady Endre Művelődési Házban a kiállítás, ami a huszárság mintegy 500 éves múltját mutatja be, kiemelve az 1848-49-es szabadságharc történéseit és a fontosabb csaták történetét. A tárlat anyagát a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület biztosítja. A bandérium 2005-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy bemutassák és megőrizzék a magyar huszárság történelmi és kulturális értékeit, tovább vigyék mindazokat a hagyományokat, amelyeket az elődök hagytak ránk örökül. A kiállítás naponta 14-18 óra között látogatható augusztus 7-ig. Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján délelőtt is fogadnak, a látogatás ingyenes, de adományokat a bodonyi játszótér megvalósítására örömmel fogadnak.

 

Szent Iván-éj Parádfürdőn

Parádfürdőn a Freskó étterem teraszán és a kertben délután öt órától várják a vendégeket egy varázslatos éjszakára. A zenés, táncos, könnyed nyáresti programban ott lesz a Kenderszer Néptáncegyüttes, az egri Farkas Ferenc Zeneiskola Fúvószenekara és Szimfonikus Zenekara. A zenés táncos napzáráshoz a Csízik és Koncsos Duó szolgáltatja a zenét, majd a programot tűztánc show zárja. Immár harmadik alkalommal rendezik meg a programot, melyet ezúttal is Parád Nagyközség Önkormányzata és a Parádi Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület közösen szervez.

Mátrai Visszhangok koncert Recsken

A recski művelődési ház udvarán különleges kulturális programmal várják az érdeklődőket. A Heves Megyei Prima Primissima díjjal elismert Mátrai Visszhangok Vegyeskar több mint két évtizede alakult, tagjai recskiek mellett a környékbeli települések lakói. A kórust a Mátrai Visszhangok Zenei Közhasznú Egyesület működteti, elnöke, Nagy Józsefné Ibolya érdeklődésünkre elmondta, hogy a programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítják meg. A zenét és az irodalmat kedvelőket várják, hiszen a Mátrához kötődő írók, költők, zeneszerzők munkái is hallhatóak lesznek. A programban fellép többek között Baráth Zoltán színművész, Kalmár Panni jazz énekes. A Mátrai Visszhangok Vegyeskar a népdalok mellett egyházi énekeket is előad. Utóbbiak kapcsán Ibolya megemlítette, hogy ezek között lesznek olyan dalok, amelyek a tavalyi pápalátogatáson is felcsendültek a Hősök terén. A kórus számára hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a 2150 énekes közé meghívták őket is, ami felejthetetlen élmény volt számukra. A műsor utáni táncmulatságon az Univerzál Partyzenekar szolgáltatja a zenét.

2022. június 23.

Kápolnai Nagy Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció.