Néhány napja több hektár erdő vált a tűz martalékává a Bükkben. Sajnos nem zárható ki, hogy újabb területeken csapnak fel a lángok – mondta el érdeklődésünkre Szaniszló László, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szilvásvárad elnöke. Az oltás után is előfordulhat, hogy a fák belseje tovább izzik, így okozva további károkat ebben az aszályos időszakban.

Hétfőn délelőtt kaptuk a jelzést, hogy a Csortos-kőnél ég az erdő. Helyből öt fővel, az egri hivatásos tűzoltókkal és az Egererdő Zrt. szakembereivel közösen gyorsan megfékeztük a lángokat az egy hektáros területen. A tüzet ösvényekkel körbekerítettük, s kívülről befelé haladva oltottunk.

Ezt követően tegnap hajnali 3 óra 44 perckor kaptunk riasztást, a Fátyol Vendégház (korábbi Villa Negra Panzió) egyik vendége jelezte, hogy baj van. Három bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóval azonnal indultunk elhárítani a veszélyt. Bár a művelet sikeres volt, több fokozottan védett természeti területen több ritka állat- és növényfaj élőhelye is nagy károkat szenvedett.

A tüzet akár egy eldobott üveg is okozhatta, ami ilyenkor gyújtóeszközként működik, a Nap sugarait összegyűjtve, pillanatok alatt begyújtja a száraz aljnövényzetet. Szaniszló László hozzátette: az erdőtüzek szinte minden esetben az emberi felelőtlenség miatt keletkeznek, ezért kéri, hogy soha, semmilyen szemetet ne dobjunk el az erdőben, mert amellett, hogy csúnya és káros, beláthatatlan következményei lehetnek az élővilágra nézve.

2022. 07. 06.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szilvásvárad