Két év kihagyás után, július 27-e és 31-e között ismét motoroktól és koncertektől dübörög a siroki Kútvölgy. Farkas Gáborral, a Bike Week Sirok szervezőjével az esemény múltjáról beszélgettünk, és persze azt is megtudtuk, mire számíthatunk az idei rendezvényen.

 

Hogyan fonódott össze a neved a találkozóval? Mesélj a kezdetekről!

Jómagam 1991-ben rendeztem meg először a siroki motoros találkozót. Ekkor körülbelül 150-en gyűltünk össze, a társaságot a barátaim, ismerős motorosok, zenekedvelők és a környező falvakból érkező érdeklődők tették ki. Akkor még a siroki fémműveknél dolgoztam, és az ott lévő egyetlen fénymásoló segítségével készült pár darab plakát, mely újságok kivágott betűiből volt összerakva. Kitettük egy pár helyen buszmegállókban, hirdetőoszlopokra, és úgy hirdettük az újdonságnak számító eseményt. Az első alkalom nagyon különleges volt, mivel a Kútvölgy felső részén épp egy nagy lagzi zajlott. Szóval fönt a násznép mulatott, a lenti rész pedig a motoros találkozótól volt hangos.

Ezek szerint kezdetben „csupán” egy baráti bulinak indult a találkozó. Mikor és hogyan robbant be a rendezvény látogatottsága?

1993 körül rengeteg motor érkezett külföldről hazánkba, akkoriban nyílt lehetőség a behozatalukra. Tulajdonképpen akkor kezdett el szárnyalni a rendezvény, és azután szinte minden évben megduplázódott a résztvevők száma. Ekkor alakult ki a magyar motoros kultúra, akkor napvilágot láttak újságok, üzletek nyíltak, motoros klubok alakultak, tehát gyakorlatilag egy iparág épült erre.

Az első zenekarok között vannak olyanok, akik még most is fellépnek?

Egy állandó zenekar van, a Beatrice. Nagy Feró nélkülözhetetlen! A többiek kiöregedtek illetve változott az igény is.

Nemcsak hazai, külföldi vendégek is érkeznek a találkozóra.

A siroki motoros találkozó meghatározó és iránymutató lett az ehhez hasonló, európai események között. A magyar motoros társadalmon kívül nagyon sok külföldi látogató is jelen van a rendezvényen. Mindenki próbál követni bennünket és etalonként tekint erre a találkozóra. Két évvel ezelőtt körülbelül 4-5 ezer főt üdvözölhettünk Sirokban, ami szerintem a jó programoknak, a gyönyörű helynek, a Mátrának és a térség turisztikai kínálatának is köszönhető.

Van egy érdekes programelemetek is, a Hill Climb verseny. Mesélj erről!

Ez egy kihagyhatatlan program és Magyarországon csak itt rendezik meg. Ez tulajdonképpen egy nemzetközi motoros hegymászó verseny. Pénteken délután van az edzés, szombaton délelőtt pedig a verseny. Európában tudomásom szerint – a sirokin kívül – csak két ilyen versenyhelyszín van, egy Ausztriában, és egy Franciaországban. Ez egy különlegesség, hiszen a környezeti sajátosság igénye miatt nagyon nehéz ezt kivitelezni. A nagy érdeklődést kiváltó sporteseményt 2005-től szervezzük meg.

Mi mindennel várjátok a látogatókat idén?

Most is a legszínvonalasabb zenekarokat, koncerteket igyekeztem felkérni, hogy mindenki megtalálja számítását. A motorosok kedvelt zenei stílusának megfelelő zenekarokat választottam, fellép többek között a Kárpátia, a Road, a Beatrice, a Blues Company, és Juhász Marci. Ebben az évben is tervezünk motoros túrát, de a gumimászás, motoros szkander, blokkdobó, iszapgyorsuló versenyt is lesz. És természetesen  kihagyhatatlan része a fesztiválnak a nagy népszerűségnek örvendő motoros felvonulás, amit szombaton rendezünk. Szeretettel és benzingőzzel várunk mindenkit!

2022. július 26.

Benedek Emese

Kiemelt fotónk illusztráció.