Történelmi hagyományokat idéző örömíjász versenyt rendez a Kőrössy Íjászai Egyesület a Kisnánai várban.

A rendezvényről a szervezet vezetőjét, Kőrösi Istvánt kérdeztük.

A versenyen több korosztályban, tradicionális íjakkal versengenek a résztvevők. Az eszközök nemcsak a magyar, hanem a perzsa, arab, török és szarmata íjkészítés hagyományait is felelevenítik formájukkal és anyaghasználatukkal egyaránt. Többen korhű ruhákban, népviseletben versenyeznek majd, ami még hangulatosabbá teszi a megmérettetést.

A hagyományőrző íjászok többnyire a biokompozit-alapú és a modernebb műgyanta és üvegszál felhasználásával készült sporteszközökkel indulnak, de az egyik versenyző például fúvócsővel száll versenybe, méghozzá ázsiai ruhában – tudtuk meg Kőrösi Istvántól. A tradicionális íjak mellett az olimpiai- és vadász reflexíjak is helyet kapnak, erre egy vegyes kategóriát hoztak létre.

Nevezések az ország minden részéről érkeztek, így idén is sokszínű izgalmas verseny elé nézünk, melynek szervezésében, a helyszín biztosításával sokat segít nekünk Kisnána önkormányzata és Paulenka László polgármester. A térségből Kál, Gyöngyös és Gyöngyössolymos versenyzői is rajthoz állnak. A célok a hagyományok jegyében nem a szokásos papírkörök lesznek, hanem többnyire 3D-s állatfigurák, illetve felállítunk néhány ügyességi, mozgó célt is.

A pályaépítés pénteken kezdődik, s többen még vasárnap is itt maradnak pihenni, kirándulni. Negyedik éve tartjuk Kisnánán a versenyünket, nagyon szeretjük ezt a tájat. Tavaly mintegy 300 fős nézősereg volt kíváncsi az eseményre, reméljük idén is sokan ellátogatnak a várba a régi koroknak emléket állító íjászversenyre.

2022. 08. 04.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: a Kőrössy Íjászai Egyesület Facebook oldala