Bányásznapi megemlékezést tartottak Recsken szombaton. Az eseményt kulturális programok színesítették, a Bányász Fúvószenekar, az Örökzöld nyugdíjas klub és a Kenderszer néptáncegyüttes tagjai is a színpadra álltak.

A megemlékezésen részt vett Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében úgy fogalmazott:

Az ércbánya már régen bezárt, de Recsken – mint annyi más volt bányásztelepülésen – tisztelettel és szeretettel emlékeznek a bányász elődökre. És azokra az időkre, amikor a nehéz és veszélyes fizikai munka megkövetelte a bajtársiasságot és az egymásra való odafigyelést, ami a bányász hagyomány lényege. Az az igazi jó szerencse, ahol a bajtársiasság és az egymásra való odafigyelés a mindennapi élet része.

Nagy Sándor, Recsk polgármestere úgy fogalmazott: kötelesek vagyunk visszatekinteni, bányász elődeink emlékének adózni és tisztelettel felidézni, milyen példás összetartó erő jellemezte a bányásztársadalmat. Hozzátette: kitartással és szerteágazó szakmai tudással voltak felvértezve, s ha a felszínen adódtak is konfliktusaik, a mélyben egy csapatot alkottak, s mindig, mindenben számíthattak egymásra.

A recski eseményen a bányászok életét és munkáját illusztráló fotók, egy egyenruha és egy légkalapács is megtekinthető volt. Utóbbit a bátrak és jó erőben lévők meg is emelhették.

 

2022. szeptember 6.

Kékes Online