Pénteken két robbantást hajtottak végre az újonnan nyíló recski kőbányában, a közösségi médiában azonnal pánikhangulatról és földrengésről számoltak be a Hunyadi utcából.  A recski kőbánya közleményben tájékoztatott az esemény kapcsán, melyben leírják a szabályozási és tájékoztatási folyamatot, valamint egy független cég rezgéstani méréseiről is beszámolnak.

A Recsken kőbányászatot végző Andezit-Bau Kft közleményében írja, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától kapott robbantási engedélye pontosan szabályozza, hogy mikor, milyen módon és kiket kell értesíteni a robbantási tevékenységről. Ennek megfelelően az engedély jogerőssé válását követően, a robbantást végző cég tájékoztatta a település önkormányzatot a várható tevékenységről. Ezt a hirdetményt a település több pontján és az önkormányzat irodájában kihelyezték, illetve online formában is megosztottak. Ez valóban így van, jelenleg is elérhető a település honlapján. Ezt követően, a jogszabály szerint az engedélyező hatóságot kell értesíteniük, legkevesebb 72 órával a tervezett robbantás előtt, ami szintén megtörtént.

Valóban elérhető a hirdetmény a település honlapján

Két robbantás robbantotta fel a közösségi médiát a Hunyadi utcában

Pénteken két robbantást hajtottak végre a bánya területén, 14 óra után, egymástól néhány perc különbséggel. A közlemény szerint az előírt hangjelzéseket jól hallhatóan leadták, sőt, az egyébként is szigorú előírásokhoz képest tovább gyengítették a robbantás várható zaj- és egyéb hatásait. Mint részletezik, kis méretű robbantási lyukakban osztották el a tölteteket, és két ütemben robbantottak. Emellett a teljes, robbantásra előkészített felületet letakarták vastag geotextíliával, így porképződés sem keletkezett.

Földrengés vagy pánikkeltés alakult ki?

A robbantásokat követően azonnal, egyszerre és hasonló tartalommal születtek felháborodott kommentek és bejegyzések, szinte kizárólag a Hunyadi utca lakóitól. A település többi részén, a kommentek tanúsága alapján nem is érzékelték a hanghatást. A Hunyadi utcában született bejegyzések konkrétan földrengéshez hasonlították a hatásokat, félelmeikről számoltak be. Az persze morális kérdés, hogy a törökországi, életek ezreit követelő természeti katasztrófa idején mennyire méltó hasonlat ez, miközben a posztoló is csak egy – egyébként nem bizonyított – ablaküveg kitörését sorolta fel a kárlistán.

Érdekes kérdés az is, hogy a hirdetményben is ismertetett eljárásrend szerint 10 perccel a robbantás előtt jól hallhatóan a figyelmeztető hangjelzések megszólaltak, ennek ellenére a szóbeli tapasztalatokon kívül videó- vagy hangfelvétel nem készült a panaszosok részéről, pedig az elmúlt időszakban nem volt híján ezekből a recski kőbánya ügyében. A valós hang vagy rezgéshatás mértékét így nehéz lenne objektíven megítélni, ha nem létezne ennek tudományos módja.

Péntek kora délután indulatokról és félelemről írtak a Hunyadi utcából

A hang és a rezgés mértéke tudományosan mérhető tényadat

A bányászati vállalkozás gondolt erre, így a lakosság megnyugtatása, és a valós tényadatok megismerése végett egy független, auditált céggel szeizmikus méréseket végeztettek öt különböző ponton a robbantások alatt: három mérőműszer a leginkább érintett Hunyadi utcában lett elhelyezve, egy további a Kanázsvár lábánál, és egy a bánya területén.

Három műszer nulla értéket jelzett, kettő pedig az engedélyezett legalsó hatásszint 10 %-át mutatta

Mint vállalták, ezeket a hivatalos mérési jegyzőkönyveket a nyilvánosság felé is megosztják, amint elkészültek, de az már az előzetes eredmények ismeretében kijelenthető, hogy a mért szeizmikus rezgések meg sem közelítették a jogszabályban engedélyezett határértékek alsó határát sem. Mint érzékeltetik, a bányához legközelebb fekvő Hunyadi utcában a mérési eredmények megegyeznek egy közlekedő teherautó által keltett rezgésekkel.

Amint közleményük zárásaként írják, a jogszabályok betartása mellett, de a tapasztalt reakciók okán a levonják a tanulságokat, és a következő robbantás előtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy a helyieket még hatékonyabban lássák el információval a várható eseményekről.

A recski bánya ügyével főállásban foglalkozó pánikszakértők várhatóan hamarosan megjelennek a pénteki események kapcsán, beszámolunk álláspontjukról is, illetve a kőbányát is megkeressük további kérdéseinkkel.

Kékes Online

Fotók forrása: facebook.com

2023.02.11.