A Mátrai Gyógyintézet emberi erőforrás és kommunikációs szakembere, a Városom, szeretlek Egyesület elnöke, s három fiúgyermek édesapja. Szókovács Péter azt mondja, mindegyik szerep nap mint nap komoly kihívásokat tartogat, de nincs az a feladat, amit megfelelő kommunikációval és humorral ne lehetne megoldani. Évek óta aktív szereplője Gyöngyös közéletének, tapasztalataival, ötleteivel, s rendezvényekkel is igyekszik színesíteni a város mindennapjait.

A Városom, szeretlek Egyesület elnökeként kulturális események, rendezvények főszervezője Gyöngyösön, de sokan egy zenekar tagjaként, gitárral a kezében ismerték meg.

Azt szoktam mondogatni, hogy akár rockzenész is lehettem volna. De a viccet félretéve, a Berze Nagy János Gimnáziumban eltöltött évek életre szóló élményekkel, tudással, barátságokkal, egy társsal – aki azóta már a feleségem és a gyermekeim édesanyja –, valamint a zene és a hangszer szeretetével is megajándékoztak. A srácokkal autodidakta módon tanultunk zenélni, az első zenekarunkat pedig ’93-ban alapítottuk. Imádtuk csinálni, számtalan gyöngyösi bulit szerveztünk, sőt, megnyertük a megyei Ki mit tud? versenyt és egy saját dallal az országos tv-válogatóra is eljutottunk. A gimi után sem engedtük el egymás kezét és a hangszereinket sem, és szinte az egész országot bejártuk. Előzenekarként felléptünk a Republic, az R-Go és Rúzsa Magdi előtt is, de egy baráti pár esküvőjén akkora sikert arattunk, hogy utána több mint 5 éven át meg sem álltunk és az ország számos városában szórakoztattuk a násznépet. Ezek a pillanatok nemcsak élményt adtak, de tanítottak is, legfőképp emberismeretre, határozott kiállásra. Hangsúlyozom, bár a zenélés mindig is kiemelten fontos helyen állt az életemben, megmaradt hobbinak, a tanulás, az önképzés rendre megelőzte.

Több mint egy évtizede munkálkodik a Mátrai Gyógyintézetben. Milyen út vezetett idáig?

A gimnáziumi évek után a Nyíregyházi Főiskola kommunikáció és művelődésszervező szakán kezdtem meg a tanulmányaimat. Az a megtiszteltetés ért, hogy idővel jómagam lehettem a Hallgatói Önkormányzat elnöke, s ez rengeteg tudással és tapasztalattal vértezett fel. Társadalmi felelősségvállára tanított, de a rendezvényszervezés terén is gyarapíthattam a tudásomat. A főiskola elvégzése után, s tulajdonképpen azóta is folyamatosan arra törekszem, hogy újabb és újabb képzések által minél nagyobb szaktudásra és tájékozottságra tegyek szert. A Nyíregyházi Főiskola elvégzése után kommunikációs területen, televíziónál, rádiónál, valamint vállalati marketing és PR területen bővítettem szakmai tapasztalatomat, ezzel párhuzamosan a Debreceni Egyetemen szereztem emberi erőforrás tanácsadó diplomát, legutóbb pedig, éppen tavaly, a Soproni Egyetem budapesti karán az egészségügyi szóvivő képzést végeztem el sikeresen.

A nyíregyházi évek után mikor érkezett vissza Gyöngyösre, s jelenleg milyen feladatokat lát el a Mátrai Gyógyintézetben?

Tulajdonképpen sohasem szakadtam el Gyöngyöstől, hiszen az én és párom szülei is itt élnek, így hát, amikor csak tudtunk, a főiskolás évek alatt is itthon voltunk, nem estem ki Gyöngyös vérkeringéséből. 2009-ben jöttünk haza a családommal, a Mátrai Gyógyintézetben pedig 2010-től szolgálok. A kórház már több, mint kilencven éves múltra tekint vissza és a térség meghatározó egészségügyi intézménye. Az első években a gyógyintézet kommunikációs és a rendezvényszervezési területén munkálkodtam, jelenleg pedig a humánerőforrás-menedzsment területén dolgozom, s a kommunikációs és PR-tevékenységéért is felelek. A gyógyintézet több mint 200 fős állománnyal működik, s én a kezdetektől hiszek abban, hogy a jó és eredményes munka meghatározó része az is, hogy a kollégák tisztelete és megbecsülése mellett a nyugodt és kiegyensúlyozott hátteret is meg kell teremtenünk. Fontos a folyamatos kommunikáció, hogy az intézmény minden egyes munkavállalója tudja és érezze, az intézmény vezetése támogatja őket, s bármikor, bármilyen kérdéssel fordulhatnak a menedzsment tagjaihoz. Együttműködő, támogató légkör kialakításán munkálkodunk, s mivel az egészségügy egy érzékeny, olykor igen stresszes közeg, kiemelten fontos, hogy ne csak szakmai útmutatást kapjanak a dolgozók, hanem, ha szükséges, lelki támogatást is. Én azt vallom, hogy beszélni, beszélni és beszélni kell, figyelni, megérteni és segíteni a másikat. A munkám szerves része a hozzánk jelentkezők interjúztatása is, melynek során mindig az embert, a történetét próbálom megismerni, s kutatom a benne rejlő potenciált.

A Városom, szeretlek Egyesület elnökeként is munkálkodik közel négy éve. Miért érezte fontosnak az effajta társadalmi szerepvállalást, s mi motiválja az egyesületi munka során?

Mindig is lokálpatriótának vallottam magam. A Nyíregyházán eltöltött pár esztendő során lehetőségem nyílt megtapasztalni, hogy honnan hová juthat el egy város, ha a polgárai közösségbe szerveződnek, összefognak, s minden erejükkel azon dolgoznak, hogy eredményeket érjenek el. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert töretlenül hiszek abban, hogy Gyöngyös is képes elmozdulni az álló vízből. 2019-ben azzal a céllal hoztuk létre a Városom, szeretlek Egyesületet, hogy egy új szemléletmóddal megmutassuk azt a rengeteg lehetőséget, amely ebben a városban rejlik. Azt érzem, akik jelenleg irányítják a várost, mintha félnének a változástól, s mintha az újító gondolatra az lenne a válasz: Jól van ez így, inkább ne történjen semmi. Nekem az a véleményem, hogy Gyöngyös akkor tud majd szintet lépni, ha olyan vezetői lesznek, akik képesek együttműködve projektekben, hosszú távon közösen gondolkodni. Akik nem félnek nagyot lépni, ha kell, nem is egyet, hanem mindjárt hármat. Vállalkozó szellem nélkül nincsenek eredmények! Az egyesületünk egyik fontos célja, hogy közösségbe szervezzük azokat az embereket, akik pozitív változásra éhesek, akik ötleteikkel, előremutató gondolataikkal tenni akarnak ezért a városért. Gyöngyös rég a változatlanságba süllyedt, mi innen szeretnénk kimozdítani. Arra a polcra szeretnénk feltenni ezt a várost, amit megérdemel, s meg szeretnénk mutatni, hogy egy pozitív jövő előtt állhat. Tettrekészségre van szükség, nem beletörődömségre. Aki egyetért velünk, aki szeretne hozzánk csatlakozni, térjenek be a Belváros téri irodánkba, gondolkozzunk közösen Gyöngyös jövőjén!

 

2023. március 4.

Korepta Lilla

Kiemelt fotó: Czímer  Tamás