Kékestetőre látogatva csupán a csúcskövet, vagy a TV-torony kilátóját keresik fel a legtöbben, ám a csúcs és közvetlen környezete sokkal több szépséget tartogat, melyeket rövidebb-hosszabb túrák során mindenképpen érdemes megnézni. Ezek között említhetjük a Kékestetőtől 2 kilométer távolságban fekvő Sas-kő szirtjét, mely a Mátra egyik leggyönyörűbb természetes kilátópontja.

Rövid, ám kalandos túránk során az ország csúcsáról indulunk, s az Országos Kéktúra vonalát követjük Sirok felé, mely a Kékesi Sasok síháza mögött tér be újból az erdőbe. Utunk itt megegyező irányba halad a Kékes Tanösvény vonalával, melynek köszönhetően közelebbről és részletesebben is megismerkedhetünk a környék természeti kincseivel.

kékesonline

Elhagyva a csúcs platóját, a régi Csonka (Rákosi) villa mögött hirtelen veszítünk a tengerszint feletti magasságból, majd kalandos terepen ereszkedünk le a Sötét-lápa-nyergébe.

Túránkat folytatva érintjük az Erzsébet-sziklát és a Béka-kő látványos alakzatát, majd elérjük a 899 méter magas Sas-kő jellegzetes sziklakiemelkedését. Az OKT vonala ugyan nem érinti közvetlenül a csúcsot, ám a meseszép kilátásért mindenképpen érdemes felkapaszkodni a természetes meredélyre, melyen az 1930-ban felállított, az I. világháborúban elesett turisták emlékoszlopa magasodik.

Fent, a keletre nyúló sziklaszirten joggal lehet olyan érzésünk, mintha talpunk alatt volna a világ: a mélységben erdők összefüggő láncolata húzódik, míg körülöttünk a Mátra hegykoszorújának meseszép íve emelkedik ki a tájból. Távolabb a Bükk, a Karancsság és a Heves-Borsodi-dombság, tiszta időben pedig egészen a Magas-Tátra tömbje is elénk tárul, melyet még szabad szemmel is kiválóan láthatunk. Lent a mélyben, az üveg és a gyógyvizek hazájában, a Parádi-medencében többek között Parád, Parádsasvár, Parádóhuta, Bodony, Parádfürdő, Recsk és Mátraderecske településeinek háztetői csillannak meg a fényben.

Érdemes felkeresni a déli kilátóteraszt is, ahonnan a Vár-patak-völgyére, a Mátraaljára, valamint az Alföld síkjára nyílik szép kilátás. A továbbiakban eldönthetjük, hogy tovább túrázunk-e a Disznó-kő vagy a Markazi-kapu felé, vagy visszatérünk a Kékesre, melyet ezúttal érdemes lesz a Felső-pince-út felől megcélozni.

 

2023. március 4.

Demecs Norbi