Ez nem a mi háborúnk, mégis a magyar emberek elég nagy árat fizettek ezért a háborúért, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak – minderről napirend előtt beszélt Szijjártó Péter az Országgyűlésben hétfőn.

Több mint egy éve élünk a háború szomszédságában, több mint egy éve zajlik a háború, több százezer ember halt meg, és több millió ember menekült el az otthonából – mondta Szijjártó Péter az Országgyűlésben hétfőn. Az európai gazdaság vergődik, globális élelmiszer-ellátási válság is volt, és energiakrízis is sújtotta a világot – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. A transzatlanti térség háborús pszichózisban van, teljesen logikátlan versenyre kelni az Egyesült Államokkal a fegyverszállítás tekintetében. A háború összes negatív hatása közvetlenül Európában jelentkezik, és az eszkaláció is minket sújt először – mondta Szijjártó. A külügyminiszter kiemelte, hogy a háborúban eddig magyar emberek is meghaltak.

Amikor nyugati barátaink megpróbálnak kioktatni minket az ukrajnai segítést illetően, akkor mindenki elfelejti, hogy magyarok haltak meg a háborúban. Ez nem a mi háborúnk, mégis a magyar emberek elég nagy árat fizettek ezért a háborúért. Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak – mondta Szijjártó Péter. Minél tovább tart, annál nagyobb pusztítást fog végezni. A nemzetközi közösség feladata az életmentés lenne – tette hozzá. Fegyverszállításokkal biztos nem lehet életet menteni, és a fegyverszállítások csak az eszkalációs veszélyt növelik. Szankciókkal sem lehet emberéletet menteni.

Egy éve a szankciópártiak azt mondták, hogy a szankciók térdre fogják kényszeríteni Oroszországot, de ez nem történt meg – tette hozzá. Kilenc szankciós csomag után egy újabb szankciós csomagot fogadtak el, és ez teljesen szembemegy a józan ésszel. Csak nekünk, magyaroknak 4000 milliárd forinttal növelték meg az energiaszámlánkat a szankciók. A világ országai közül döntő többségben vannak a békepártiak, és azt szeretnénk, hogy ez véget érjen. Minderre bizonyíták az ENSZ által elfogadott határozat is – mondta a miniszter. Nem lehet béke tárgyalások nélkül, de tárgyalások nem lehetnek kommunikációs csatornák nélkül.

Nem lehet érdemi elmozdulás, amíg nem lesznek USA-Oroszország tárgyalások – mondta a miniszter. Tartós rendezés nem lesz amerikai-orosz tárgyalások nélkül.

Miközben Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, addig újabb és újabb jogfosztások érik a kárpátaljai magyarokat. Szeptember 1-től 99 magyar iskolát fognak bezárni – tette hozzá Szijjártó Péter. Szólt arról is, hogy nagyon komoly korlátozás alá kerül a magyar nyelvhasználat az ukrajnai oktatásban szeptembertől. Ez a fellépés elfogadhatatlan, és minden nemzetközi fórumot fel fog használni Magyarország a tiltakozásra.

2023. 03. 06.
Forrás: origo.hu
Fotó: MTI/Kovács Tamás