Rabeja és Rokeja, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása kapcsán világhírűvé vált főorvos Krisztus, a tudomány megváltója címmel tartott szabadegyetemi előadást, vagy ahogy ő nevezi, tanúságtételt, Gyöngyösön, a Szent Bertalan templomban, ahol teltház fogadta. Az új evangelizációs küldetés célja, hogy ne csak az egészségügyi szakdolgozóhoz jusson el a tudomány és a hit kapcsolatának gondolata, hanem a szélesebb közönséghez is – fogalmazott az idegsebész.

Jézus Krisztus ott van a műtőben

Dr. Csókay András előadása kezdetén felidézte pályafutásának mentősként töltött időszakát, amikor végig az vezérelte, hogy mindenkinek esélyt adjon a túlélésre. Ugyanakkor fontos – fogalmazott -, hogy ne játsszunk Istent! Tegyük, amit meg tudunk tenni és a többit bízzuk rá! S bár Magyarország keresztény ország, mégis az tapasztalható, hogy még a hívők is távolságtartással vannak, sőt sokan ellenségesek, nem tudják elfogadni valóságként, hogy Jézus, a tudomány megváltója, hogy Jézus Krisztus ott van a műtőben, ha hívjuk, ha figyelünk rá – mondta.

A kritikának azért örülök, mert teljesedik az utolsó boldogmondás, miszerint „Boldogok, akiket üldöznek a nevemért!” Ahogy anno a szintén sokak által kritizált Batthyány-Strattmann László, a „szegények orvosa” mondta: “A Názáreti Jézusban hiszek, nincs időm megsértődni!”

Jelenlétét nagyon sokszor tapasztalom, mert nehéz műtéteknél különösen figyelek arra, hogy hívjam és vele operáljak. Ilyen volt például a sziámi ikrek szétválasztása. Nélküle semmire nem mentünk volna.

Fura, kettős érzés ez, de nekünk a tanúságtétel a feladatunk. Ahogy az Úr kérte: Menjetek, és hirdessétek az evangéliumot! A Názáreti Jézus pedig azt mondta: Én bennetek vagyok, ti meg énbennem! Ezt annyit jelent, hogy mély imádságban párbeszédet folytathatunk vele. Mindenki lelke mélyén a Názáreti Jézus szól vissza, s itt férhetünk hozzá egyéb életigazságokhoz is.

Krisztus homályos hangja a lelkiismeret

Erre mondhatnánk, hogy mesebeszéd, de ne feledjük, hogy történt valami rendkívül fontos: a feltámadás, mégpedig a test feltámadása. A lélek halhatatlanságát már Platón is emlegette, erről rengeteg vallás beszél, de a test feltámadásáról csak mi, ahogy arról is, hogy bennünk egyesül az út, az igazság és az élet. A kereszténységben nem az ember keresi az Istent és arra kiválasztott személyek találgatják, hogy milyen is ő, hanem Isten jön közénk, ő mutatja meg magát a megtestesülésben. A hitünk legmélyebb alapja a test feltámadásába vetett hit.  Ha minden nap bűnbánatot gyakorlunk és megvizsgáljuk a lelkiismeretünket, velünk is az fog történni, ami Krisztussal. Dr. Csókay kiemelte: a test feltámadásának megvan a tudományos bizonyítéka is: ez a torinói lepel.

Sokat bajlódtam veled, most már ne vétkezz!

Dr. Csókay András saját megtérésének történetét is megosztotta a hallgatósággal. Úgy fogalmazott: megtérése kacskaringós volt és sokáig tartott, elhagyta tiszta, gyermeki hitét, s majdnem családját, három gyermekét is. „Kiemelkedő orvosi gaztettem az volt, hogy tanácsot adtam abortuszra. A társadalom ezt nem bünteti, de egy orvos számára ez a mélypont, mert a tisztán materialista tudomány is bebizonyította, hogy az élet kezdő időpontja a fogantatás.”

Nagy szembenézés az, mikor az ember rádöbben, mekkora bűnöket követett el. Nekem 42 évesen tette fel a lelkiismeretem a kérdést: Mi akarsz lenni, tanítvány, pogány vagy farizeus? A válaszom az volt, hogy tanítvány. Akkor elkezdtem újra templomba járni, gyónni, áldozni, de sajnos mindig visszaestem a bűnökbe. Egyszer, budapesti a Rózsafüzér Királynéja templomában egy misztikus pillanatot élhettem meg: bűnbánat közben felém fordította a fejét az Úr és azt mondta: “Sokat bajlódtam veled, most már ne vétkezz!” Ez 25 éve történt, s akkor minden megváltozott bennem.

Az Úr hangja a bonctermbe vezetett

Addig nem voltak kreatív ötleteim a saját szakmámban – az idegsebészetben – csak gépiesen végeztem a munkámat. Egyszer azonban egy olyan betegért imádkoztam a rózsafűzért, akiről már mindenki lemondott és tisztán meghallottam az Úr hangját: „Menj le a boncterembe és gyakorolj ott!” Így is lett, s a sok bonctermi tapasztalat nagyban hozzájárult műtéteim sikerességéhez. Ahhoz, hogy egy friss elhunytról ne a halál jusson eszünkbe, bizony hinni kell a test feltámadásában. Ezért tudtam a sziámi ikrek szétválasztását is elvállalni: 300 friss halotton modelleztük a várható helyzeteket.

Hasonló felismerésem volt a súlyos koponyasérültekkel kapcsolatban is: egy 12 éves kislánynál alkalmaztam egy speciális eljárást a felnyitott koponyából kitüremkedő erekre, és a gyermek több hét kóma után felébredt, majd kisvártatva hazamehetett. Ennek akkor nem tulajdonítottam jelentőséget, csak később, szintén egy rózsafűzér-meditációban adta tudtomra az Úr, hogy ezért nem halt meg. Végül a módszer éralagút-technika néven tudományos gyakorlattá vált.

Kisfiam halála újabb hitlépcső volt

A 10 éves Marcika tragikus elvesztésével elfogadtam, hogy az Úr jobban szereti őt, mint én. Megérteni nem tudtam, de elfogadtam. Ha idáig eljut az ember, akkor már nem kér számon senkit, és megkapja azokat a kegyelmeket és világosságokat, amik átsegítik a legnagyobb bajokon is. Nekem ez 16 hónap után következett be, akkor ismertem fel, hogy mit jelent a test feltámadása. A test betegségek, fogyatékosságok nélkül, fiatalon, frissen, úgy támad fel, ahogy az Úr elképzelt minket. Jézus sem úgy támadt fel, ahogy a kereszten meghalt.

Ezek a hitélmények vetettek odáig, hogy el mertem vállalni a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását, ami egy nehéz, ijesztő műtét volt, főleg azért, mert a közös idegpályákkal és vénákkal bíró agyakat kellett szétpreparálni. Munka közben a Jézus-imát kezdtem mondogatni: „Uram Jézus, könyörülj rajtam, bűnös emberen!” Ez az ima levisz a lelkem mélyére, ahol találkozom az Úrral és sugallatokat kapok. Ez történt akkor is: a tizedik perc végén megmondta a megoldást, hogy vegyem el mindkettőtől ezeket a nagy vénákat, s aztán katéterrel le tudtuk őket zárni.

A Sátán is megjelent, de egymillió ima segített

Ahol ennyire erősen jelen van Jézus a tudományban, ott megjelenik a Sátán is. A 20 hónapos felkészülést követően, eljutottunk Banglades fővárosába, a 20 milliós Dakkába, ahol a műtét előtt egy katolikus templomban szentáldozáshoz járulhattunk. Ez hatalmas testi, lelki segítséget jelentett. A háttérbázis pedig az egész Magyarországot, illetve a Kárpát-medencét belengő ima volt, s ezt támadta meg az Ördög. A 26 órás műtétet követően nagyon rosszul voltak a szétválasztott gyerekek. Kifelé persze azt kommunikálták, hogy minden rendben van, a valóságban viszont haldokoltak.

Ekkor megint imában jött az ötlet: a katolikus hírportálon kértük, hogy a valóságról tájékoztassák az embereket. A sokat szidott bulvár most a segítségünkre sietett, közreadták, hogy baj van, s online egymillió imádkozót sikerült gyűjtenünk. A helyzet rendeződött, de a Sátán nem nyugodott meg és tudott még kárt okozni. A kollégám által tervezett koponyafedést nem engedélyezték, helyette egy gyengébbet kellett alkalmazni, s bevérzett az egyik kisgyermek agya. Az ima viszont ismét átsegített a mélyponton és a gyermek minden tudományos véleményt megcáfolva túlélte a beavatkozást. Láthatjuk tehát, hogy a tanúságtételben el kell menni a végsőkig!

Nigériában volt, hogy zseblámpa mellett operáltunk

Nigériai missziónk nagyon embert próbáló, rettenetesek a körülmények. Bangladesbe ki tudtunk vinni egy komplett európai műtőt és felszerelést, de Nigériába nem. A misszió ötlete Medjugorjéban támadt, ott találkoztam egy kedves atyával, akivel elkezdtük a szervezést. A kinti helyzet rémisztő, óriási az orvoshiány. Érdekesség, hogy az atya 500 rózsafűzérrel érkezett Nigériába, s az útonállóknak pénz helyett azt adott. A helyi műtők állapota nem mérhető az itteniekhez, volt olyan, hogy műtét közben elment az áram és zseblámpával világítottunk, de minden imádságban történt és segített a keresztény Afrika nagyon mély, szívbéli spiritualitása. Kilenc kórházat jártunk végig, míg végül megérkeztünk Onichába, ami a világ legszennyezettebb levegőjű városa. Mi ennek ellenére mindig örömmel megyünk oda.

Tudom, hogy újra megölelhetem majd a kisfiamat

Felmerül a kérdés: hogyan lehetünk mindig boldogok, érjen bármilyen megpróbáltatás, szenvedés itt, a Földön? Erre a nigériai misszió jut eszembe válaszként: ott félelmeim vannak a nehéz körülmények miatt, mégis mindig derűs tudok lenni, mégpedig azért, mert tudom, hogy hazajövök. Így vagyunk a feltámadással is: borzasztó dolgok történnek: háború, földrengések, vagy a szeretteink elvesztése, de biztosan tudjuk, hogy az életünk végén hazatérünk és belépünk az örök életbe, ahol Jézus helyet készít nekünk. Mi megkaptuk azt a kegyelmet a Szentháromság Egyistentől, hogy nem csak szellemi szinten, hanem egy megfogható testben támadunk fel: meg tudom majd ölelni a kisfiamat, az édesanyámat, a barátaimat. Ez a gondolat kell, hogy áthasson minket, mikor szomorúak vagyunk, mert az életünk vége nem a megsemmisülés, hanem a hihetetlen boldog feltámadás.

A missziókban egy csodás műtősasszisztens hölgy, Czirják Enikő van a segítségemre, neki, és kollégámnak Papp Sándor Balázs művésznek, aki a műtétekhez 20 éve készít idegsebészeti illusztrációkat, hatalmas köszönettel tartozom – zárta előadását Dr. Csókay András.

2023. 05. 28.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás