A „Határon átnyúló partnerség, az elfeledett kapcsolat újjáélesztése” című közös, szlovák-magyar Interreg pályázat keretében kívül-belül megszépült és új funkciókkal bővült a szilvásváradi Orbán-ház Múzeum, a szlovák partnernél Gombaszögön pedig Andrássy-kúria, valamint az egykori intéző-lak.

A mai projektzáró ünnepségen az együttműködés tapasztalatait összegezték a részvevő felek.

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere elmondta: a település életében igen jelentős beruházás ötlete 2018-ban fogalmazódott meg. Az akkor már igencsak leromlott állapotú múzeumot szerették volna felújítani és élettel megtölteni. Végül úgy alakult, hogy a határtól mindössze néhány kilométerre található Gombaszöggel sikerült újra felvenni a kapcsolatot és a közös múltat újra tartalommal megtölteni. A két település mellett egy-egy helyi vállalkozás is a projekt résztvevője volt: Szilvásváradon a Hegyvidék Outdoor Kft., Gombaszögön pedig a Hamelli Kertészet.

A polgármester kiemelte: abban bízik, nemcsak a két település múltja, hanem a jövője is közös lesz, hiszen sok megvalósítandó terv van még a tarsolyukban.

A tavaly tavasszal indult beruházás során megújult maga az Orbán-ház és az abban található múzeumi terek, a jegypénztár és a kovácsműhely épülete, ezen felül íjászpálya és egy új csűr is épült, ami rendezvények megtartására is alkalmas. Az épületek korszerűsítése során kicserélték a közműveket is, valamint megoldották a csapadékvíz-elvezetést is.

A házban egy állandó és egy időszakos kiállítás kap helyet, az előbbi Gál Árpád néprajzkutatónak köszönhetően elődeink, nagy- és dédszüleink mindennapos használati eszközeit mutatja be, az utóbbiban pedig elsőként Debreczeni Zsóka és férje, alkotótársa, a 2019-ben elhunyt Pelcz Zoltán keramikus munkáit csodálhatjuk meg. A művész tiszteletére az ünnepségen emlékfát is ültettek.

A múzeum mögötti telken a Hegyvidék Outdoor Kft. jurtatábort hozott létre, ahol gyermekek ismerkedhetnek meg a nomád életforma rejtelmeivel. A tábor mellett egy hat állomásból álló őstörténeti tárlat kapott helyet, melyet a bejárás alkalmával a Bükk szakértője, Regős József barlangász, geológus mutatott be az érdeklődőknek.

Az UNESCO által világörökségnek nyilvánított cseppkőbarlangjáról ismert Gombaszög képviseletében Orosz Örs, a Sine Metu civil szervezet elnöke kifejtette: településük hasonló adottságokkal bír, mint Szilvásvárad, ám a turizmus terén még bőven akad tennivalójuk. Ennek jegyében döntöttek úgy, hogy a pályázatból az 500 éves Andrássy kúriát – ami az egykori pálos kolostor gazdasági épülete, talán malma lehetett – újítják fel, emellett pedig a korábban intéző lakként működő épületet alakították szálláshellyé és kávézóvá. Az itt található galériában bemutatják a gombaszögi pálos kolostor feltárása során előkerült régészeti leleteket is. Megtudtuk: az Andrássy-kúriában egy különleges cserépkályhát építettek, melyet 1300 darab, a helyi feltárások során előkerült, darabjaira tört, majd helyreállított, 15. századból származó burkolati elemből raktak ki. A kerámia lapok a híres besztercebányai kályhamanufaktúrában készültek.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője az eseményen kiemelte: az Orbán-ház is bizonyítja, hogy Szilvásváradnak nemcsak biztató jelene és reményteljes jövője van, hanem gazdag múltja is, amiből folyamatosan erőt meríthet. Itt nem a fagyott múltat látjuk, hanem azt, ahogy elődeink jövője, a mi múlt értékei élettel telnek meg. A képviselő megköszönte minden közreműködő, kiemelten Szaniszló László polgármester lelkiismeretes munkáját.

2023. 05. 31.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Berán Dániel