A napokban ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a bodonyi Szidónia major. A hangulatos programra nagyon sokan érkeztek az ország távolabbi részeiből is, így Debrecenből, Gyuláról is. Ennek egyik oka a traktoros rajzpályázat volt, melyre több mint 200 alkotás érkezett a gyerekektől, és az ünnepélyes díjkiosztó is az esemény része volt. A programon mi is ott jártunk, mutatjuk a részleteket.

Egy cseppnyi mesevilág, így is jellemezhetnénk mindazt, ami négy év alatt elkészült Bodonyban, hiszen az egykor romos épületek, gazdátlan területeken ma hatalmas levendulás található, tetején a 2019 augusztus 20-án felállított kereszttel, alatta a Szent Rafael kis kápolna késztet elmélyülésre. Mielőtt bebarangolnánk a tulajdonos dédijéről Szidóniáról elnevezett majort, mutatjuk a megnyitó szép pillanatait.

Torda Tibor meghatottan köszöntötte a vendégeket, mint mondta, sejtette, hogy sokan érkeznek, ám őt is meglepte a vendégek nagy száma, az pedig külön öröm volt számára, hogy az ország távolabbi pontjáról is ellátogattak Bodonyba. Elmondta, négy évvel ezelőtt talált rá a területre, ahová párjával megálmodták a majort. Folyamatosan építették, alakították a területet, ma már elmondhatják, szinte minden a helyére került. Tudja, a településeken gyüttmenteknek tartják a máshonnan érkezőket, ám reméli, mindaz az érték, amit itt létrehoztak, a település hírnevét fogja öregbíteni.

Ezt követően felkérte Vince János polgármestert, aki elmondta, a gyüttment kifejezést itt nem szeretik, sokkal inkább szeder-indák az ide érkezők. Ahogy a földbe gyökerező hajtások megtelepednek, úgy válnak Bodony részeseivé az ide érkezők. Kiemelte, Bodony mindig is befogadó település volt, a múltját az Aba nemzetség Bohr-Bodon ágáig vezethetik vissza. A polgármester azzal zárta, reméli, hogy a majornak köszönhetően még több turista keresi majd fel a falut.

A Kenderszer néptáncegyüttes műsora hatalmas sikert aratott, táncaik, viseletük mindenkit magával ragadott. A több évtizedes múltra visszatekintő néptáncegyüttes nevében is őrzi Bodonyt, hiszen a település egyik legértékesebb területe a Kenderszer, nevéből adódóan itt egykor kendert is termesztettek. Az ünnepi hangulatot Szabó Bence – a Kismenők tehetségkutató egykori győztese – énekes fellépése mellett Balog Edina és barátainak népzenéje szolgáltatta.

A major ünnepélyes megnyitása a nemzeti színű szalag átvágásával fejeződött be, ezzel jelképesen is megnyitotta kapuit a Szidónia major. A megnyitóra készült el a galéria, ahol Boros Betty csodaszép mandalái kaptak helyet. A művész is Bodonyban talált otthonra, korábban Nyíregyházán élt. A mellett lévő helyiségben pedig a major története elevenedik meg képekben, a keresztállítás, az első vetés, de természetesen ott van a névadó Szidónia fotója is.

Még egy programot tartogatott a délután, a traktoros rajpályázat eredményhirdetését. Torda Tibor érdeklődésünkre elmondta, nem is gondolta, hogy a közösségi médiában meghirdetett felhívásra ennyien jelentkeznek majd. Az ország számos pontjáról érkeztek rajzok, több mint 220 darabot láthattak így a megnyitón is a vendégek.

A különdíjat egy 10 éves debreceni diák vitte el, ám a díjazottak között volt bodonyi, parádi diák is. A látogatók valamennyi rajzot megnézhették, melyek csipesz galériaként fűzték körbe megnyitó helyét. Nagyon sok érdekes rajzzal találkozhattunk, személyes kedvencünk egy rózsaszín traktor volt, amit egész biztosan kislány rajzolt, ám többek önálló kis történetet költöttek a traktor köré, így lehetett látni lószállítást, vagy éppen vetést a földeken.

A hangulatos eseményt hangtál bemutató zárta, miközben az érdeklődők keresztül kasul bejárták a majort, megismerték a régi traktorok történetét, és felújítását, barátkoztak a kecskékkel, gyönyörködtek a kilátásban a levendulás tetejéről. Már látszik, hamarosan itt a levendulaszüret, melynek feltételeiről hamarosan hírt adnak.

2023. 06. 01.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes/beküldött