Gépóriások otthonában, Magyarország leghatalmasabb monstrumai között járt a Hír Tv Radar című műsorának stábja. Betekintettek a Mátrai Erőmű működésébe, abba, hogy hol és mivel termelik ki a lignitet, s hogyan lesz abból energia az otthonainkban.

Hazánk legnagyobb külszíni bányájában 280 hektáron zajlik a termelés. Az itt található gépek közül a legkisebb járgány 900, a legnagyobb pedig 2300 tonna. És a magasságuk is egész elképesztő. Van, amelyik csak 25 méter, de van, amelyik 45 méter magas.

Egy nap 80 ember dolgozik itt, s irányítja játszi könnyedséggel és hatalmas rutinnal ezeket a gépeket. A holdbéli táj a legek otthona. Az itt kitermelt hatalmas mennyiségű lignit pedig Magyarország stratégiai vagyona. Bóna Róbert bányaigazgató úgy fogalmaz, Magyarországon még egy ilyen bánya nincs. Évente 2 millió, 2 millió 200 ezer tonna szenet termelnek itt. “És hogyha ehhez még azt hozzátesszük, hogy ehhez le kell takarítanunk a földet is róla, ott viszont 15 millió, 16 millió köbméter földet is megmozgatunk azért, hogy ehhez a kincshez hozzájussunk” –  mondja a bányaigazgató.

A Heves vármegyében található Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia termelője, hazánk és a térség meghatározó munkáltatója is. Csaknem 3000 család megélhetését biztosítja az erőmű. A munkavállalók között jócskán vannak, akik harmadik generációs erőműves dolgozók.

A Mátrai Erőmű modernizációja a következő évek egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje. Horváth László, a villamosenergia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott:

“Az itt dolgozók, valamint az erőmű biztosítja azt a feszültséget és frekvenciát, ami minden háztartásban, minden termelő üzemben kell Észak-Magyarországon, Kelet-Magyarországon és még Kelet-Budapesten is. Ha nincs Mátrai Erőmű, akkor nincs áram. És ha áram nincs, semmi sincs. A kormány arról döntött, hogy megerősíti a Mátrai Erőművet, fog épülni egy nagy teljesítményű gázos, kombinált ciklusú blokk. Amíg ez nem készül el, addig mindenféleképp szükség van a lignitalapú energiatermelésre.”

150 évre elegendő lignitvagyon áll itt rendelkezésre, melynek alternatív hasznosítására már megvannak a tervek. Emellett pedig folyamatos a létesítmény zöld jövőképének megvalósítása.

Horváth László szavai szerint

a Mátrai Erőmű úgy működik, ahogy maga az energia is, vagyis nem vész el, csak átalakul.

2023. november 23.

Hír Tv, Korepta Lilla