Hosszú, színes, napsütéses ősz tombol idén a Mátrában – sokak örömére nyoma sincs a ködös szürkeségnek. A hosszan tartó, őszies időnek köszönhetően még sokfelé varázslatosak a színek térségünkben. Összefoglalónkban a sokak által kedvelt Parádfürdőre és az Ilona-völgybe látogatunk, ahol még valóban mesés őszi színkavalkád fogad.

A Mátrába érkezők egyik kedvenc úti célja nem más, mint Parád és Parádfürdő térsége, ahol gyönyörű természeti csodák és változatos szabadidős lehetőségek várják a látogatókat. Sétálhatunk a Parádi-Tarna partján, a kórház szépséges parkjában, a Cifra Istálló körül vagy a pavilon soron, de hosszabb túrák során az Ilona-völgy és környéke is számtalan szépséggel hívogat. Nemrégiben megnéztük, milyenek most az őszi színek a környéken. Ennek a látogatásnak pompás őszi kavalkádját szeretnénk most megmutatni.
Az egykor a térségben élő Károlyi család gazdagon gondoskodott arról, hogy mindennapjaikat előkelő környezetben töltsék, így a területen díszes épületek emeltetése mellett a parkok és a sétányok kialakítása is nagy hangsúlyt kapott, melyekkel neves szakembereket bíztak meg. Ennek öröksége díszeleg sok helyen még ma is a Parádi-medencében, ismert és kevésbé ismert növénytársulásoknak köszönhetően. A régi facsemeték mára igazi matuzsálemekké cseperedtek, melyek szépségében mindmáig gyönyörködhetünk.
Hársak, szilek, gyertyánok, berkenyék, juharok, gesztenyék sokasága áll sorfalat az egykor előkelő talpak koptatta promenádok mellett, melyek díszes közönségét mára a gyógyulni vágyók és a turisztikai látogatók váltották fel. E lombok ezer-szín palettaként díszítik most a környéket, a citromsárgától a tűzpiros színeken át egészen a rozsdavörösig, mely levelek között átcsillanó napsugarak aranylóra festik az egész tájat.

 

A környék ezernyi túralehetőséget rejt, köztük a nemrégiben történt turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően vadonatúj jelzéssel ellátott, frissen kijelölt túraútvonalakat is, melyek a Mátra vadregényes északi régióját hivatottak népszerűsíteni. A klasszikus lehetőségek között megtaláljuk az Ilona-völgy mesés túráját a Szent István-cseviceforrással, az elbűvölő rétekkel és az Ilona-vízeséssel, de megannyi szépséget rejt a közelében fekvő Várbükk, a Marhád és a szintén közeli Rózsaszállás környéke is, a komolyabb túrára vágyók pedig akár az Oroszlánvárig vagy éppen a Kékesig is felkapaszkodhatnak Parádfürdőről indulva. Annak pedig, aki maradna a közelben, de combosabb panorámatúrára indulna, a Vörösvár meghódítása lehet az ideális “feladat.”
Ennek a vidéknek a szépségében sohasem csalódhatunk, így a tarka ősz után, a közelgő tél során is mindenképpen érdemes ellátogatni Parád mesés régiójába!
2023. november 23.
Demecs Norbi